Tjedan u Noticama

U našoj je skupini uvijek vrlo veselo i aktivno.

Istražujemo, pjevamo, plešemo, vježbamo… Naravno, ne sve odjednom iako su aktivnosti povezane temama, godišnjim dobima, događanjima…

Vrijeme nam jako brzo prolazi. Izmjenjuju se dani, tjedni, mjeseci i godine. Djeca ovog uzrasta još uvijek nemaju usvojen ni razvijen pojam o vremenu, ali dobro znaju kada je vrijeme za neke aktivnosti i događanja tijekom dana, a još bolje razlikuju dane vikenda od ostalih dana u tjednu. Jako im je važna dnevna kao i tjedna rutina stoga smo naše aktivnosti rasporedile po danima u tjednu. Osim sigurnosti i samopouzdanja koju stječu rutinom, tjednim ih rasporedom potičemo na brže usvajanje naziva dana u tjednu te im približavamo pojam tijeka vremena.

Ponedjeljak je dan za tjelesne aktivnosti: tjelovježbu, usavršavanje prirodnih oblika kretanja, pokretne igre, satove tjelesnog vježbanja s posebnim zadacima i dr.

Utorak je dan kada razvijamo i potičemo govorno stvaralaštvo, spoznajne igre i aktivnosti, priče, recitacije, igrokaze, govorne igre, eksperimente, radne listiće.

Srijeda je rezervirana za glazbeno izražavanje i stvaralaštvo: pjevanje, slušanje glazbe, stvaranje zvuka, ispitivanje zvuka, ritma, glasnoće.

Četvrtkom se izražavamo i stvaramo likovnim putem: crtanjem, slikanjem, oblikovanjem različitim materijalima, promatranjem likovnih djela, izložbe i sl.

Petak smo odvojili za izlaske iz vrtića te odlazimo u šetnje prilikom kojih promatramo i istražujemo promjene u prirodi, aktivnosti odraslih, posjet knjižnici i dr. Ujedno usavršavamo organizirano hodanje u koloni po dvoje, hodanje po neravnom terenu i slično.

Sve aktivnosti u tjednu povezane su planiranom temom tako da se svakodnevno prožimaju, ali o tome drugi put.