U zdravom tijelu, zdrav duh

Djeca od najranije dobi pokazuju spontani interes za kretanjem. Kretanje je primarna biološka potreba te je od iznimne važnosti za djetetov cjelokupni razvoj kako tjelesni tako i psihički.

Tjelesna aktivnost pomaže u zadovoljavanju osnovnih psiholoških potreba:

  • za moći – kroz usvajanje novih spoznaja i navika;
  • za slobodom – kroz pružanje mogućnosti djetetu da odabere aktivnost s kretanjem, da odredi vlastiti tempo;
  • za pripadanjem – zajednička tjelesna aktivnost s drugima zadovoljava u određenoj mjeri socijalne i emocionalne potrebe djeteta. Kroz zajedničku tjelesnu aktivnost s drugima djetetu raste samopoštovanje, poštovanje drugih, osjećaj pripadnosti široj i užoj zajednici.
  • za zabavom – većina se tjelesnih aktivnosti može smatrati igrom, a glavna obilježja igre su njena zabavnost, razonoda i mogućnost opuštanja.

Tijekom mjeseca svibnja često smo provodili tjelesne aktivnosti na otvorenom prostoru. Na igralištu Malin organizirali smo jutarnju tjelovježbu i razna natjecanja.

I Calimeri su se jako veselili tjelesnim aktivnostima  te su se i sami okušali u osmišljavanju  poligona.

Također, naši su predškolci  sudjelovali u Dječjem olimpijskom festivalu i natjecali se u disciplinama  trčanje na 50m i štafeta.

Svi smo se na kraju složili da je važno sudjelovati, a ne pobijediti.

 

“Dijete voli prirodu, a mi smo joj zalupili vrata; dijete bi željelo naći smisao u svojoj igri, a mi smo ga uklonili; ono voli biti stalno u pokretu, a mi smo ga sputali; voli razgovarati, a mi smo ga ušutkali; želi razmišljati, a mi ga usmjeravamo samo k sjećanjima; želi slijediti svoju maštu, a mi smo je otjerali; želi biti slobodno, a mi ga učimo pasivnoj poslušnosti.” (Ferrier)