Učenje boja kroz likovne aktivnosti u jasličkoj skupini

Likovne aktivnosti imaju izuzetno važnu ulogu u ranom djetinjstvu, a učenje boja ovim aktivnostima ima značajan utjecaj na razvoj djece u jasličkoj dobi. U jasličkoj skupini, djeci se pruža mogućnost upoznavanja s različitim bojama, istraživanja njihovih karakteristika i izražavanja kreativnosti.  Ovim aktivnostima djeca razvijaju svoju vizualnu percepciju, fine motoričke vještine te kognitivne i emocionalne sposobnosti.

Upoznavanje boja igra važnu ulogu u razvoju vizualne percepcije kod djece. Likovne aktivnosti u jasličkoj skupini pružaju im priliku za istraživanje i upoznavanje s različitim bojama. Djeca uče razlikovati boje putem senzornih iskustava, promatranja i eksperimentiranja. Bojanjem i crtanjem različitih oblika i objekata, djeca stječu sposobnost prepoznavanja i razlikovanja boja, uključujući njihove nijanse. Ova vještina je važna jer im omogućuje bolje razumijevanje svijeta oko sebe i sposobnost prepoznavanja boja u svakodnevnim situacijama.

Likovne aktivnosti također potiču razvoj finih motoričkih vještina kod djece. Korištenje četkica, kistova, olovaka ili prstiju za bojanje ili crtanje pomaže djeci u razvoju preciznosti i kontrole pokreta ruku. Na ovaj način djeca vježbaju koordinaciju oko-ruka, jačaju mišiće potrebne za pisanje i druge kasnije likovne aktivnosti. Također, razvijaju sposobnost hvatanja i manipulacije različitim likovnim materijalima, što pridonosi razvoju njihove fine motorike.

Učenje boja kroz likovne aktivnosti u jasličkoj skupini ima izuzetan utjecaj na razvoj djece u ranom djetinjstvu. Stjecanje vještina prepoznavanja boja i manipulacije likovnim materijalima pomaže djeci u razumijevanju svijeta oko sebe, a također ih priprema za daljnji likovni i kreativni razvoj. Poticanje likovnih aktivnosti u jasličkoj skupini pridonosi cjelokupnom razvoju djeteta, njegovoj kreativnosti, senzornim sposobnostima i općem napretku.

Iz tog su razloga, Cvjetići tijekom godine s velikom kreativnošću izražavali svoju umjetnost putem crtanja i šaranja bojicama i pastelama, kao i slikanja kistovima, spužvicama i, što je najvažnije, vlastitim prstićima. Ujedno su s posebnom pažnjom istraživali i imenovali boje tijekom cijelog procesa stvaranja.