Upoznajmo kornjaču Veli

Mjesec listopad Pčelice su obilježile Danom kruha i izradom pekarskih proizvoda, odlaskom na predstavu pod imenom Zelena priča, likovnom radionicom Dodir sunca u sklopu programa Ruksak pun kulture, ali uz sve te događaje iznenadni poziv Instituta Plavi svijet ih se posebno dojmio. Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora djeluje na očuvanju morskog okoliša provođenjem tri glavna programa – programa znanstvenog istraživanja, obrazovnog programa i programa zaštite. Srdačno smo se odazvali sudjelovati u puštanju kornjače imena Veli u more nakon duge rehabilitacije.

Dan nam je započeo šetnjom do plaže Punta. Tijekom šetnje Pčelice imaju priliku, krećući se, stjecati zdrave životne navike te tako poboljšati kondiciju i otpornost organizma. Za vrijeme šetnje djeca su u interakciji s okolinom sa svim svojim osjetilima. Promatranjem i zapažanjem djeca su u mogućnosti uočavati promjene u prirodi, različita godišnja doba, boje, oblike, veličine, ljude, promet, poznate građevine; osluškuju različite zvukove u neposrednoj okolini. Imaju priliku stjecati orijentaciju i koordinaciju u praksi (desno-lijevo, ispred-iza…).  Za vrijeme šetnje govor je vrlo aktivan bilo da su to zapažanja, pitanja, prepričavanja nekih svojih doživljaja vezanih uz ono što vide kao i obraćanje pozornost na prijatelje i međusobno čuvanje jedni drugih. 

Ljubazno smo dočekani na dogovoreno mjesto te su Pčelice imale priliku čuti o životu morske kornjače pod imenom Veli te je vidjeti izbliza. S veseljem smo poželjeli kornjači sretan put te je puštena u more. Nakon puštanja kornjače imali smo priliku počastiti se ponuđenim poslasticama i sokom.

Slijedeće dane proveli smo istražujući život kornjača, sve dojmove zabilježili smo koristeći likovne tehnike po interesu djeteta na temelju doživljenih iskustva. Ponuđene likovne tehnike bile su slikanje temperama, modeliranje plastelinom i izrezivanje kolaža. Mlađe Pčelice birale su tehnike modeliranja dok su se starije okušale u tehnikama rezanja i lijepljenja. Likovnim izražajem djeci se budi mašta i kreativno razmišljanje kroz koje uvježbavamo finu motoriku i usklađenost koordinaciju oko-ruka. No osim povezanosti grube i fine motorike, važno je istaknuti povezanost fine motorike i razvoja govora. Djeca svoju spoznaju o svijetu i nove riječi uče i putem osjeta odnosno fine motorike.

Ovim putem zahvaljujemo Plavom svijetu na pozivu te se veselimo budućoj suradnji i novim doživljajima.

Vesele pozdrave šalju vam Pčelice!