Uživajte u vremenu provedenom zajedno!

Zastanimo malo i razmislimo u koliko se  različitih uloga  nalazimo u samo jednom danu? Koliko nam je uloga nametnuto, a koliko smo ih sami izabrali? Koliko nam svaka od njih oduzima vremena i snage i znamo li koja nam je uloga najvažnija? Koja je naša uloga najvažnija našem djetetu?

Jer u jednom danu mi smo i zaposlenici i kolege s posla, i susjedi, i kupci, i vozači, i djeca svojih roditelja, i supružnici, i roditelji…  I u svakoj od tih uloga nalazimo se skoro svakodnevno! Možda ih obavljamo rutinski, nesvjesno, ali svaka od njih ima svoju odgovornost, težinu i radost te se u nekim od njih osjećamo manje ili više uspješni.

Nerijetko, zbog svih tih uloga koje imamo u svom životu, ponekad nam ostane  najmanje vremena i snage za onu najljepšu, najradosniju i najodgovorniju ulogu koju imamo, a to je uloga roditelja. I nerijetko, vrijeme koje nam ostaje za tu ulogu kratko je i ispunjeno i nekim drugim obavezama. Ali to je vrijeme neprocjenjivo važno za razvoj vašeg djeteta. Vrijeme koje mama i tata provode sa svojim djetetom ne može se ničime zamijeniti niti nadoknaditi. Kvaliteta provedenog vremena unutar obitelji između ostalog  utječe i  na stvaranje povjerenja i bliskosti između roditelja i djece, privrženosti i podrške koja je važna u osamostaljivanju i odrastanju djece. Najčešće je naše vrijeme ono najdragocjenije što možemo dati svome djetetu. Vrijeme  i nepodijeljena pažnja samo za dijete.

Mnogi će reći: “Pa cijelo popodne smo zajedno!”, “Nakon posla idemo u kupovinu i kući.”, “Nakon vrtića idemo na tenis, pa engleski i onda smo cijelu večer kod kuće.”, “Vikendom ne radimo, ne idemo u vrtić, mi putujemo vikendom.”

Je li to vrijeme, zaista vrijeme u kojem gradite odnos s djetetom, igrate se s njime, razgovarate ili je to vrijeme kada ste fizički zaista pokraj djeteta, ali obavljate kućanske poslove, gledate u mobitel, razgovarate s prijateljem, gledate seriju na TV-u, a s djetetom dijelite samo isti prostor?

Jeste li ikada upitali svoje dijete kako ono želi provesti vrijeme s vama?  Pretpostavljamo da bi odgovor bio,  igrajući se!  Provjerite!

Ne zaboravite da darivajući svoje vrijeme djetetu, darujete sebe, a igra je jedan od  način kako to možete učiniti na vašu i djetetovu radost. Jer kroz igru, osim što gradite i učvršćujete vaš odnos, vi potičete i  razvoj vašeg djeteta.

Igra je sastavni dio dječjeg života i predstavlja najprirodniju aktivnost djeteta u kojoj ono spontano vježba i razvija svoje kognitivne, emotivne, motoričke, socijalne, komunikacijske i jezične sposobnosti.

Najvažnija karakteristika igre je da dijete u igri uživa! Zato uživajte u svome djetetu igrajući se zajedno.

Donosimo vam prijedloge za zajedničku igru i aktivnosti u kojima ćete uživati s vašim djetetom, a dijete  će istovremeno učiti i razvijati svoje potencijale.

PRIMJERI IGARA I AKTIVNOSTI:

  1. Prošećite sa svojim djetetom na primjer do Borika. Na žalu možete skupljati manje oblutke koje ćete kod kuće bojati temperom, vodenim bojicama… Kamenčiće možete sortirati prema boji u različite posude; možete zadati zadatak da dijete stavi u posudu jedan crveni kamenčić, jedan žuti kamenčić i dva plava kamenčića; možete kamenčićima gađati neki cilj; dijete može vama zadati neki zadatak. Također možete kamenčiće lijepiti na podlogu i sami osmisliti svoju sliku ili različite figure od kamenčića.
  2. Ne treba vam puno prostora da s djecom igrate malu kuglanu. Ako nemate “prave” čunjeve mogu vam kao zamjena poslužiti plastične boce ili limenke te jedna loptica. Dogovorite udaljenost s koje ćete gađati čunjeve i neka zabava počne.
  3. Mala košarka kod kuće je aktivnost za koju trebate lopticu (može biti i od zgužvanog papira) i koš (koji može biti i obična košara za papir). I to je sve, igra može početi.
  4. Zašto ne biste zapjevali s djecom?! Izradite mikrofon od kartonskog tuljka od papirnatih ubrusa ili jednostavno uzmite kuhaču i pjevajte vaše i dječje omiljene pjesme.
  5. Ono čega se sva djeca vole igrati je sigurno kućica ili šator. Od plahta i deka napravite šator nasred vašeg dnevnog boravka. U njemu možete čitati slikovnice, biti na pikniku ili jednostavno odmarati se.
  6. Krenite u lov na boje. Neka dijete donese na stol sve predmete koje vidi na zadanu boju (sve crveno, sve sivo…), a zatim vrati na mjesto. Ili u jednu vrećicu stavite predmete različitih boja i kako dijete izvlači predmete iz vrećice, tako neka imenuje boje.
  7. Napravite djeci domaći plastelin (odgajateljice imaju receptJ) i zabava može početi. Zajedno s njime od plastelina izradite što god vam padne na pamet, odnosno što dijete predloži da radite. Možete upotrebljavati plastične noževe, žlice, valjak za tijesto, različite modlice, dodati perlice, čepove, konopčiće, slamke…
  8. Za stolom možete igrati memory (ne mora svaki put dijete pobijediti), slagati puzzle, igrati karte (na primjer Uno, Magarac), crtati, bojati, rezati i lijepiti.
  9. Igrajte se lutkama. Jednostavno budite djeca i presvlačite lutku, kuhajte joj, vodite je u šetnju, hranite je i sve u dogovoru s vašim djetetom.
  10. Slažite kocke s vašim djetetom. Izgradite cestu, garažu, kuću, most. Neka dijete predloži što želi da zajedno izgraditi.

 

I ne zaboravite sve vrijeme igre biti posvećeni djetetu i sebi i uživati u vremenu provedenom zajedno!