Važnost provođenja tjelesnih aktivnosti kod djece predškolske dobi

Tjelesne aktivnosti su temeljne aktivnosti u općem sustavu poticanja rasta i razvoja djece rane i predškolske dobi. Tjelesnim odgojem u dječjem vrtiću razvijamo sposobnost dječjeg organizma da se obrani od vanjskih štetnih utjecaja. Za to su nam još potrebni pravilna prehrana, pravilan raspored vremena  te higijenski uvjeti i navike kao i svakodnevne tjelesne aktivnosti ( šetnje, jutarnja tjelovježba, pokretne igre i sl.). Baveći se sportom djeca jačaju samopouzdanje i jačaju pozitivnu sliku o sebi. Sport utječe na motivaciju i želju za sudjelovanjem u sportskoj aktivnosti. Djeca se kroz sport socijaliziraju te uče poštivati i razumjeti grupna pravila ponašanja.

Mjesec ožujak dodatno smo obogatili tjelesnim aktivnostima te smo u goste pozvali dipl. kineziologinju Anu Bodiš. Aktivnosti su se provodile na sportskom igralištu Malin. Nakon uvodnog zagrijavanja uslijedio je sat tjelesnog odgoja s vježbama pomoću kojih se jačaju velike mišićne skupine, razvijaju prirodni oblici kretanja te discipliniranost i organizirano kretanje grupe.

Aktivnosti i igre kojima smo razvijali motoričke i prostorne sposobnosti su:

  • Igre u parku i na dječjem igralištu
  • Šetnja u prirodi
  • Skakanje, preskakivanje
  • Provlačenje
  • Ples i pokretne igre
  • Aktivnosti s loptom

Hipokrat je još 400. god p.n.e. rekao: Svi dijelovi tijela koji su u funkciji, ukoliko se primjereno koriste i vježbaju radom, dobro se razvijaju, ostaju zdravi, sporo stare, ali ukoliko nisu u uporabi postaju skloni bolesti, zaostaju u rastu i brzo stare.

Upravo proljetno vrijeme nam omogućava boravak na vanjskom prostoru. Zajedno sa svojom djecom šećimo, boravimo u prirodi te iskoristimo svaki trenutak za igru i zabavu na otvorenom.