Veseli i radni prosinac kod Pahuljica

Stigao nam je zadnji mjesec u godini. Možemo se složiti da je za mnoge ljude prosinac jedan od najdražih mjeseca u godini zbog dolaska blagdana, hladnijeg vremena, snijega i blagdanske atmosfere. Snijeg kod nas još nije pao (još ima vremena), ali blagdanska atmosfera se osjeća u zraku.

Svake godine na blagdan Svete Lucije sijemo božićnu pšenicu, kao simbol obnove života i plodnosti. Ove godine svako je dijete imalo za zadatak prvo ukrasiti posudicu u kojoj će sijati svoju pšenicu, posijati pšenicu i svaki dan ju zalijevati i brinuti se o njoj. To je jedna životno-praktična aktivnost koja djecu uči kako se nešto sije, na koji se način treba brinuti o kulturi koja je posijana i na kraju da o njihovoj brizi ovisi kakav će na kraju biti urod (hoće li pšenica izrasti ili ne).

Uz božićne pjesme, dobro raspoloženi i veseli svaki dan smo nešto izrađivali, crtali, oslikavali, lijepili i ukrašavali. 

Izrađivali smo ukrase za bor u vrtiću, ali i za doma.  Koristili smo vunu i slano tijesto. Od vune smo radili kapice, a od slanog tijesta smo modlicama izrezivali oblike po želji. Kada su nam se ukrasi (tijesto) osušili, oslikavali smo ih.

Izrađivali smo i božićne čestitke od različitih materijala (vuna, kolaž papir, šljokice, perlice, tkanine raznih dezena…). Svako je svoju čestitku napravio i ukrasio kako je htio, a na kraju su sami napisali: „SRETAN BOŽIĆ I SRETNA NOVA 2021. GODINA.“

Za kraj smo se išli prošetati do grada kako bi vidjeli kako je ove godine ukrašen. Slikali smo se u velikom poklonu koji nam simbolički govori ono što često možda i zaboravljamo – DJECA SU NAJVEĆI DAR!  

SRETNE I VESELE BLAGDANE ŽELE VAM PAHULJICE I NJIHOVE TETE!