Vrijeme Adventa

Vrijeme Adventa u našem je vrtiću ispunjeno brojnim događanjima. Pripremali smo se za blagdane, pjevali pjesmice, ukrašavali prostor, prikupljali hranu i higijenske potrepštine za one koji imaju manje od nas te radosno iščekivali najdražeg sveca svetog Nikolu. Djeca su čistila svoje papuče te čekala njegov dolazak. Iako nam je ove godine u pismu obznanio da, na žalost, neće doći u vrtić to nije nimalo umanjilo radost priprema i dočeka. Blagdan Svetog Nikole obilježili smo raznim likovnim aktivnostima.

Adventskim kalendarom i čitanjem poruka tj. malih zadataka za djecu te izradom adventskog vijenca od prirodnih materijala i paljenjem prve svijeće započelo je brojanje dana do Božića.

Božićna pšenica tradicionalno se sije 13. prosinca na blagdan Sv. Lucije i najavljuje da su blagdani pred vratima. Tako su i djeca sijala pšenicu. Sijanje pšenice pretvorilo se u istraživačku aktivnost u kojoj su djeca istraživala što sve mogu s pšenicom, zemljom i vodom. Djeca su zajedno sijala pšenicu u dvije posude. Postoje razni običaji vezani uz sijanje pšenice. Jedan od važnijih je taj da kakva će nam pšenica narasti do Božića, takva će biti i sljedeća godina. Prema našoj pšenici sljedeća godina bit će puna istraživanja, igre i uspješnih aktivnosti.

U sobi je svaki dan  vladala prava božićna atmosfera. Uz zvukove prigodnih pjesma izrađivala su se prava mala umjetnička dijela. Puno su truda djeca uložila u izradu božićnih dekoracija za humanitarnu akciju, ukrasa za bor i betlehemskih jaslica. Djeca su izradila prigodne čestitke i za svoje najmilije. Djed Božićnjak djeci se javio putem video poruke te ih je pohvalio kako su ove godine bili vrijedni, veseli i zaigrani. Sve ih je lijepo pozdravio, zaželio vesele blagdane u krugu obitelji i naravno ostavio poklone. Pčelice su mu zauzvrat zapjevale božićnu pjesmu i zaželjele mu sretan put.

Ove je godine posjeta Djeda Božićnjaka bila posve drugačija budući da je Pčelice ujutro dočekalo samo njegovo pismo. U pismu im se ispričao kako nije mogao doći zbog prehlade te da je na bolovanju, ali da ih je ipak darovao poklonima koje sami moraju pronaći pomoću mapa sa zadacima koje im je pripremio. Kako bi ovaj inače, djeci vrlo zabavan i uzbudljiv proces, učinile još značajnijim, odlučile smo ga obogatiti i edukativnim igrama i zadacima.

Djeca su se podijelila u dvije skupine, a svaka je skupina dobila svoju mapu koja je označavala kretanje po punktovima u sobi gdje su ih čekali zadaci. Zadaci su bili raznovrsni – rješavanje matematičkih i logičkih zadataka, osmišljavanje rime, slaganje slagalica, glasovne igre (početni/završni glas), zavidavanje matica na vijke do rješavanja rebusa.

Bilo je potrebno timski surađivati, međusobno se slušati i dogovarati kako bi mogli ići na rješavanje nove prepreke i doći do cilja. U konačnici, potraga se nastavila i na vanjskom prostoru gdje su ubrzo pronašli darove. Nije bilo lako, trebalo je puno toga dogovoriti, prihvatiti tuđe ideje, biti strpljiv, ali Pčelice su uspjele!

I na kraju možemo reći da smo se zajedničkim snagama zaista potrudili da nam ovo teško vrijeme pandemije ne poremeti pravi duh Božića.