Zaštita mentalnog zdravlja – #ostanidoma

Traumatski događaj odnosi se na događaj jakog intenziteta i potencijalne opasnosti za ljude. Najčešće je iznenadan te tako na ljude djeluje stresno i uznemirujuće. Primjeri traumatskih događaja su prometne nesreće, različite vrste napada i nasilja te prirodne katastrofe i zdravstvene krize. Nakon traumatskog događaja uobičajen je niz posttraumatskih stresnih reakcija. One mogu biti različitog intenziteta i učestalosti, ali njihova pojavnost dio je biološki uvjetovanog načina obrane organizma od ugrožavajućih događaja, što znači da su spomenute reakcije dio normalnog funkcioniranja ljudi. Ipak, djeci i odraslima potrebno je vrijeme kako bi se oporavili i funkcionirali jednako kao i prije traumatskog događaja.
Izloženost djeteta traumatskom događaju, zbog specifičnog odnosa roditelja i djece, smatra se traumatskim događajem i za roditelja. U ovo vrijeme zdravstvene krize posebice je važna potpora obitelji.

Djeca mogu reagirati strahom, šokom i nevjericom, “zaleđenosti”, mogu biti uznemirena, napeta i agresivna. Također, roditelji mogu primjetiti da se djeca povlače i pokazuju gubitak interesa za uobičajene aktivnosti, kao i smetnje apetita i spavanja.

Saznaj više