Zazujale pčelice, stiglo proljeće

Mjesec ožujak u našem vrtiću obilježilo je godišnje doba proljeće. Dolaskom proljeća i buđenjem prirode dolaze nam ljepši i topli dani, a time i više boravka na otvorenom. Slavili smo dolazak proljeća slikanjem, crtanjem, modeliranjem, istraživanjem, pjevanjem pjesme Visibaba mala i igrokazom Haljina žutog maslačka kojeg su djeca kasnije sama glumila uz lutke iz priče. Za vrijeme šetnje u prirodi gledali smo kako šuma ponovno zeleni, tražili smo vjesnike proljeća i osluškivali pjev ptica. 

Blagdan Uskrs obilježili smo prigodnim likovnim aktivnostima s djecom. Pripremili smo se za nadolazeći blagdan ukrašavanjem, farbanjem i kaširanjem jaja.

Promjenom vremena i dolaskom sunca djeca su uočila sjene na zidu u sobi dnevnog boravka i na dvorištu. Počeli su proučavati od kuda dolaze i kako se stvaraju sjene. Jednog dana, prilikom pospremanja sobe nakon igre, jedna djevojčica privukla je interes svojim pitanjem: „Teta, što je to na zidu?“ Pitanjima smo djecu poticale na razmišljanje i samostalno dolaženje do rješenja. Djeca su istraživala odnose svijetla i sjene pa su tako na dvorištu crtala obrise životinja i radila sjenu vlastitim rukama. 

Upoznali smo se s novim društvenim igrama Uno, Mikado i Crni Petar koji su u djece pobudili veliku interes. Kod društvenih igara djeca vježbaju strpljenje, koncentraciju, preciznost i prihvaćanje gubitka/pobjede prijatelja.