Zima

Dolaskom zimskog mjeseca veljače te potaknuti dječjim pitanjima “Zašto tako brzo padne mrak?”, “Teta, kad će početi proljeće?”, “Kada će se lastavice vratiti s  juga?”, započeli smo temu vremenske orijentacije. Orijentacija u vremenu i prostoru značajan je dio rasta i razvoja svakog djeteta i djeca se vrlo rano susreću s pojmovima iz ovog područja. Pojmovi koje djeca savladavaju kroz igru u dječjem vrtiću, a od iznimne su važnosti kod pripreme za školu su: vremenski slijed (jučer, danas, sutra), godišnja doba, doba dana, dani u tjednu, mjeseci u godini i slično. Važno je naglasiti da su neki od ovih pojmova vrlo apstraktni te da je potrebno vrijeme kako bi ih djeca usvojila.

Put smo započeli slikovnicom o godišnjim dobima kojom smo odgovorili na postavljena pitanja te smo razgovorom krenuli uočavati razlike među mjesecima i godišnjim dobima. Pčelice su vrlo brzo počele uočavati razlike godišnjih doba povezivanjem raznih blagdana i promjena u prirodi. Zimu smo uglavnom povezivali sa snijegom i dolaskom Djeda Mraza, proljeće s Uskrsom i cvjetanjem prirode dok najdraže godišnje doba ljeto s kupanjem i suncem, a jesen s kišom i žutim lišćem. Pošto se nalazimo u zimskom periodu godine najviše pozornosti obratili smo njenim radostima i njezinim obilježjima. Naše razgovore i nova saznanja odlučili smo, slijedeći dječje interese, likovno izraziti spojivši razne slikarske tehnike poput otiskivanja, lijepljenja, manipuliranja prirodno neoblikovanim materijalima, vodenih boja i tempera.  Kroz likovni izražaj zimi smo dali dašak proljeća i vedrine kojim smo poticali motoriku šake, samostalan odabir tehnika, dječju kreativnost i maštu.

Učenje kroz igru ne bi bilo zabavno bez poneke pjesmice te smo zato zajedno zapjevali pjesmicu “Godišnja doba” kako bi lakše upamtili stara i nova saznanja. Pčelice s uzbuđenjem iščekuju mjesec ožujak i dolazak novog godišnjeg doba – proljeća.   

Vesele pozdrave šalju vam Pčelice i odgajateljice Sandra i Andrea!