Zvjezdice u bojama

Skupina Zvjezdice broji jedanaestero djece i nalazi se u Nerezinama. Ove pedagoške godine započinjemo rad s dvije nove odgojiteljice Amelijom i Andreom s tim da će nam se odgojiteljica Đurđica uskoro vratiti.

Svoje prve dane provodimo u bojama. Kako smo mi mješovita skupina i ima nas jako, jako malih, a i velikih, bilo je tu puno raznovrsnih ponuđenih poticaja i aktivnosti.

Kroz pjesmicu Mladena Kušeca O bojama, koju smo naravno naučili, izdvojili smo motive o bojama te od njih izradili sliku boja. To smo napravili na način da smo trgali kolaž papir, lijepili, rezali, pisali tj. vježbali finu motoriku i dobili: žuto sunce, sivog miša, smeđeg medvjeda… cijelu sliku.

Malo smo istraživali boje. Naučili smo da miješanjem osnovnih boja nastaju složene boje. Tempere su za tu aktivnost bile najbolji izbor. Na kraju smo slikali i dugu, a naš Šimun odlučio je naslikati dinosaura.

Lego kocke su nam poslužile za vježbanje predmatematičkih vještina kao što su: skupovi, za jedan više, za jedan manje, izdvoji 3 plave kocke, 5 žutih i sl. te je aktivnost završila raznim maštovitim konstrukcijama.

U staroj pokretno igri Boje  vježbali smo kako razgovarati kad dođemo u trgovinu. Jedno je dijete bilo prodavač, drugi kupac, a ostali boje. Brojalicom Engele, bengele pošteno smo birali uloge u igri. Usvojili smo kako se pozdravlja i ponaša u trgovini te slijedili pravila igre.

Bilo je tu još i umetaljki s čepovima i kuglicama od vune, štipaljki s kojima smo morali vježbati svoje prstiće i precizno hvatati papiriće iste boje te naravno radni listići.

Zaključit ćemo na kraju da su Zvjezdice naučile boje i to sve kroz igru, pjesmu i istraživanje, ali i da su naučili i puno, puno više od samih boja.