Advent u Pčelicama: povezivanje s lokalnom zajednicom

Božićno ozračje u vrtiću ove je godine postalo još čarobnije jer su mališani, unatoč svojoj raznolikoj dobi, pokazali veliku kreativnost i predanost božićnim aktivnostima. Osim što su stvarali prekrasne likovne uratke, Pčelice su aktivno sudjelovale u nizu događanja koja su obogatila ne samo njihove vrtićke dane, već i zajednicu u kojoj žive.

Jedan od posebnih trenutaka bila je šetnja gradom u kojoj smo, zajedno s lokalnom zajednicom, doživjeli čaroliju blagdana te zajedničkim snagama ukrasili glavni gradski bor. Čitavo iskustvo obogaćeno je ritmom pjesme i plesa, pružajući djeci priliku za zajedničko uživanje u atmosferi zajedništva. Ono što je dodatno obogatilo naše iskustvo bilo je iznenađenje koje smo dobili – poklončići koji su dodatno uljepšali dan djeci. Nakon kićenja bora uputili smo se u park “Mali princ” gdje smo uživali u svježem zraku i ljepoti okoliša. Ova šetnja nije samo predstavljala priliku za fizičku aktivnost, već je također poticala razvojna područja djece. Boravak u prirodnom okruženju podržava emocionalni razvoj, potiče komunikaciju među vršnjacima te razvija motoričke i senzorne vještine.

Pčelice su također sudjelovale u svečanom otvaranju adventa u obližnjoj osnovnoj školi. Njihov je nastup bio nezaboravan trenutak u kojem su mališani izveli pjesme i recitacije koje su marljivo učili tijekom priprema. Ovaj događaj nije bio samo prilika za pokazivanje njihovih scenskih talenata, već i za jačanje veza između vrtića i šire obrazovne zajednice. No, radost koju su Pčelice donijele nije stala samo na školskim vratima. Posjetile su i starački dom, gdje su održale nastup za starije sugrađane. Mališani su pjevali i recitirali unoseći radost i toplinu u srca stanovnika doma. Kao zahvalu za njihov trud, stariji su ih počastili grickalicama i osvježavajućim napicima.

Osim što su stvarali prekrasne ukrase, ovoj je maloj umjetničkoj skupini kroz likovne radove, kićenje prostora i nastupe pružena prilika za svestran razvoj. Izražavanje maštovitosti kroz likovne radove poticalo je kreativnost na novim razinama, dok su zajedničke aktivnosti poput kićenja prostora gradile temelje suradnje i timskog rada. Učenje socijalnih vještina kroz suradničke projekte poput kićenja božićnog bora dodatno je naglasilo važnost zajedništva i dijeljenja radosti s drugima.

Njihovi javni nastupi, bilo da su se odvijali tijekom otvaranja adventa ili posjeta staračkom domu, bili su prilika za jačanje samopouzdanja i samopoštovanja. Kroz recitacije, pjesme i ples, mališani su aktivno sudjelujući u kulturnim događanjima razvijali svoje vještine, ali i gradili temelje za buduće generacije sa srcem punim ljubavi prema zajednici.

 

Vesele pozdrave šalju vam odgajateljice Sandra i Andrea!