Božić u Hobotnicama

Dolaskom prosinca nastupio je najčarobniji mjesec u godini – mjesec zajedništva, radosti, lijepih želja i iščekivanja Božića. Već početkom prosinca krenule su pripreme za dolazak Svetog Nikole pa su tako naše Hobotnice oslikale svoje čizmice kojima smo ukrasili naš božićni pano. Gotovo svakoga dana iz naše su se sobe orile prigodne božićne pjesme koje su Hobotnice beskrajno veselile te pozivale na ples.

Dolaskom blagdana Svete Lucije posijali smo prvu zajedničku pšenicu koju smo u narednim danima promatrali, zalijevali i njegovali te se veselili njezinim proklijalim izdancima.

Okušali smo se i u izradi različitih ukrasa za bor pa smo tako bojali pahuljice izrađene od drvenih špatulica, izrađivali smo ukrase za našu sobu i oslikavali boriće. Sobu smo okitili lampicama i raznim božićnim motivima.

Hobotnice su se uključile i u humanitarni program Adventa u organizaciji Društva naša djeca pa su tako uz pomoć svojih odgojiteljica izradile i ukrasile svoj morski primjerak koji je na dobrotvornoj licitaciji pridonio prikupljanju novčanih sredstava koja će biti upućena Osnovnoj školi Marija Martinolića za nabavku garderobnih ormarića, Nerezinama za dovršetak opremanja vrtićko-školskog igrališta te Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju »Ruka u ruci« za nabavku didaktičke opreme. Naš morski primjerak otišao je u ruke Noine obitelji!

U našoj sobi nije nedostajalo zajedništva, povezanosti i međusobnog pomaganja pa su tako naše djevojčice i dječaci nerijetko pomagali svojim odgajateljicama u održavanju urednosti sobe dnevnog boravka pospremajući igračke na svoje mjesto te brišući stolove nakon obroka i aktivnosti. Uživali smo u zajedničkoj igri i druženju!

Okitili smo nekoliko borova i to čak dva u našoj sobi dnevnog boravka te smo sudjelovali i u ukrašavanju glavnog vrtićkog bora smještenog u holu naše vrtićke zgrade.

Sav taj veliki rad i trud nije mogao proći nezamijećeno pa nas je zato u tjednu uoči Božića posjetio Djed Božićnjak i djecu darivao poklonima.

Iako su nas pokloni uvelike razveselili, oni ipak nisu predstavljali čar ovih blagdana. Čaroliju blagdana spoznali smo u osjećajima zajedništva i povezanosti koji su oplemenili našu vrtićku svakodnevicu.