Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja kako bi se ojačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu. Govoriti maloj djeci o očuvanju Zemlje izazovan je zadatak, ali nije nemoguć niti neostvariv! Djeca uče po modelu pa će navike poput pravilnog odlaganja otpada, gašenja svjetla u praznim prostorijama, zatvaranja slavine, sadnje cvijeća i pažljivo odnošenje prema biljkama i životinjama preuzeti od nas – odraslih! Stoga je bitno od najranije dobi biti pravilan model djeci! Razgovorom i zabavnim zadacima priuštiti djeci da dolaze do spoznaja i razumijevanja svijeta u kojem žive!

Mravići su Dan planete Zemlje obilježili:

  • promatranjem globusa
  • razgovorom o životu na Zemlji
  • slikanjem planete Zemlje

Najprije smo promatrali globus. Djevojčica Frida odmah je primijetila kojeg je oblika globus – “Kruuuuglo!”, a dječak Tiago je rekao “Veeeliko”.  Objasnila sam im kako plava boja prikazuje mora i oceane, a zelena kopno. 

Prstom sam pokazala na kopno i pitala ih tko sve živi na Zemlji?
Franka: “Franka, Frida, Hana, Toni, Tiago, Vigo, Alina, Tea i teta!”

Hana: “Mama, tata i Ena!”

Alina: “Da teta, sviii!”

Potom sam ih pitala tko sve živi u šumi?

Hana: “Medo, zec”

Toni: “Vuk”

Alina: “Lisica, mravi”

Tiago: “Tigar”

Zatim sam ih pitala tko sve živi u moru?

Toni: “Korni” (kornjača)

Frida: “Ribice teta”

Tea: “Morski pas”

Tiago: “Ibice, hobotnica, meduza”

Na pitanje smijemo li bacati smeće u prirodu i u more, Tiago je odgovorio “Ne, samo u smeće!”, a ostali su to potvrdili.

Zatim sam ih pitala čemu nam služi voda i zašto moramo čuvati vodu da nam ostane čista?

Franka: “Za prati ruke!”

Hana: “Piti!”

Alina: “Za kupati!”

Onda smo prešli na zrak. Rekla sam da nam treba čisti zrak kako bismo mogli disati. Zatim smo svi duboko disali. Spomenula sam kako nam biljke i stabla daju čisti zrak i da ih zato trebamo čuvati!

Za kraj, Mravići su zelenom i plavom temperom slikali planetu Zemlju na okruglo izrezanom papiru. Globus im je bio model za promatranje!