Dašak blagdanskog perioda

Već krajem studenog, raznim aktivnostima, počele smo pripremati djecu za najčarobniji period u godini – prosinac – mjesec prepun radosti, dobrih djela, lijepih želja i toplih srca! 

Pjesmicom Sveti Niko svijetom šeta najavile smo dolazak sv. Nikole, zaštitnika djece i pomoraca! Kroz svakodnevni razgovor o tome kako nas on gleda kako se ponašamo – jesmo li dobri; slušamo li mamu, tatu, seke, braću, bake, dide, tete..; sjedimo li pristojno za stolom; znamo li da se ne smijemo tući, da nije lijepo glasno vikati i praviti buku itd. – procjenjuje hoće li nas darovati ili će nam poslati Krampusa sa šibom! 

Kako bismo ga dozvali, Mravići su crvenom temperom bojali svoje čizmice koje smo kasnije izložile na pano! 

Nedugo zatim, uslijedio je blagdan sv. Lucije! Tim povodom podučile smo djecu običaju sijanja pšenice! Zemljaste ručice, pšenica na podu, u ruci, u zemlji, ali i u ustima taj čin su učinile još zabavnijim! 

S obzirom da je prosinac uistinu mjesec lijepih želja i dobrih djela, Mravići su se uključili u humanitarnu akciju vrtića te su izradili čestitke s motivom soba. U sklopu humanitarnog programa Adventa u organizaciji Društva naša djeca Mali Lošinj također smo se pridružili u izradi poruka mira, ljubavi, prijateljstva i nade. Mravići su izradili božićni vijenac od svojih ručica izrezanih na hamer papiru, a u rad smo uključili i roditelje koji su na svoju inicijativu uključili i ostale članove svoje obitelji. Tako su se na našem vijencu našle ruke mama, tata, starijih i mlađih braća i sestara, a poruku koju smo našim vjenčićem htjeli poslati je: Kad se male ruke slože, sve se može!

Vrhunac ovog perioda bio je naravno Božić! Raznim božićnim pjesmama i pričama pripremale smo djecu za dolazak Djeda Božićnjaka! Za razliku od sv. Nikole, Djed Božićnjak je djeci bio poznatiji! Također su već znali da veličina poklona ovisi o njihovom dobrom i uzornom ponašanju! 

A kako bismo sudjelovali u ukrašavanju vrtićke božićne jelke izradili smo ukrase s motivom božićnog drvca koje su djeca bojala temperama i spužvicama! 

Najveseliji dan bio je naravno onaj kada nas je Djedica posjetio i donio svoj djeci darove! 

Kao što i sami vidite Mravići su imali pune ruke posla! Iako mali, pokazali su svoju veličinu vrijednim trudom, radom i dobrim ponašanjem! 🙂