Došlo nam je proljeće

U našoj se skupini u zadnje vrijeme baziramo na likovne aktivnosti, aktivnosti razvijanja pažnje i aktivnosti fine motorike. Učenje kroz igru; tako smo djeci približili godišnje doba proljeće. Razne aktivnosti kao što su grataž, grafomotoričke likovne vježbe, bojanje unutar linija, slikanje temperama po kutiji jaja (izrađivanje cvijeta) te slikanje temperama na tuljcima (izrađivanje Uskršnjeg zeca) kroz koje su djeca izrazila svoju maštu i kreativnost, potaknule su ih na razvijanje istih. Djeci se posebno svidio grataž, koji je bio najnoviji u našem radu. Dakako, likovnom smo aktivnošću obilježili i vjesnike proljeća te ih približili raznim proljetnim pjesmama kao i slikovnicama na tu temu. Obilježili smo i važne datume u ožujku: Dan žena, Očev dan, Prvi dan proljeća i Svjetski dan voda.

Razvoj pažnje je jako bitan kod djece, a motivira se i vježba čitanjem slikovnica i pitanjima o istoj, kao i stolno-manipulativnim igrama vezanih uz pažnju. Čitanje djetetu od najranije dobi pomaže u stvaranju posebne emocionalne veze između odraslog i djeteta. Također, pomaže djetetu u povezivanju značenja slike i teksta, potiče razvoj govora, koncentracije, pamćenja…

Također, fina motorika je vrlo bitna kod djece te je važno razvijati ju od najranije dobi. Tako smo kroz ovo vrijeme poticali rezanje škaricama prilagođenih djeci, kao i hvat pincetom i hvat bojice. Razvoj fine motorike omogućava djeci da čim prije samostalno obavljaju svakodnevne radnje. Aktivnosti koje smo proveli za razvoj fine motorike kod djece su vješanje predmeta kvačicama na uže, provlačenje konopa kroz rupice, rezanje papira po liniji, istraživanje materijala prstima (pijesak, riža u boji, palenta, kamenčići), bojanje i vježbanje hvata pincetom.

Pozdrav od znatiželjnih i kreativnih Točkica!