DV Cvrčak se uključio u kampanju “Zasadi stablo, ne budi panj”

Dječji vrtić Cvrčak se uključio u ovogodišnju nacionalnu kampanju sadnje stabala u Hrvatskoj koju provodi i potiče udruga za zaštitu prirode i okoliša pod nazivom „Zasadi stablo ne budi panj“. Istoimena kampanja započela je 1.3.2021 i trajat će diljem Republike Hrvatske do 7.3.2021., međutim udruga potiče sadnju tijekom cijele godine. Cilj udruge je sadnjom stabala razvijati ekološku svijest o klimatskim promjenama, stvarajući kolektivno zadovoljstvo zbog aktivnosti usmjerene na očuvanje okoliša.

Mi smo ovoj inicijativi doprinijeli sadnjom sadnica trešnje i badema. Stabla su donacija Komunalnih usluga Cres Lošinj d.o.o. i dipl.ing.agr Kristine Hofmann kojima ovim putem zahvaljujemo na suradnji koja traje duži niz godina.

U svrhu što kvalitetnije provedbe projekta uslijedile su pripreme za sadnju koje su podrazumijevale da bolje upoznamo podnose li naše željene biljke stanište (klimu i tlo) na koje ih sadimo i  koje će nam karakteristike naše biljke donijeti u prostor (ljekovitost, sjena i hlad tijekom ljeta i dr.). Isto tako morali smo vidjeti postoji li nešto što bi smetalo rastu stabala u visinu, širinu i debljinu pri čemu su nam pomogli edukativni materijali i demonstracija sadnje stabala koje nam je Udruga poslala.

Stablo badema posadili smo ispred vrtićke zgrade, a stablo trešnje uz dječje igralište kraj bočne strane zgrade. Stabalca su posadila i o njima će voditi brigu djeca iz odgojno-obrazovnih skupina Lavandice, Školjkice, Notice i Zvončići, a nakon njih i druge generacije djece.

Kao Eko vrtić uvijek nam je drago uključiti se i sudjelovati u kampanjama koje pridonose u borbi protiv klimatskih promjena i sigurni smo da je ovo početak jedne nove i dobre međusobne suradnje.