Projekt Madagaskar – Gekon lisnatog repa i nilski krokodil

Gekona smo obećale, gekon stiže!

Nilski krokodil je dječici, naravno, već bio poznat, no tijekom prezentacije tete Marijane upoznali smo novu životinjicu – gekona lisnatog repa! Teta Marijana za nas je pripremila bojanke i radne listove koje su Gumbići vrijedno rješavali i bojili. Svi zajedno izradili smo jednog velikog krokodila od papirnatih lanaca, a naša Dora nacrtala mu je i obojila glavu i rep.

Kako bismo mogli spretno prošetati Madagaskarom i izbjeći krokodile, odlučili smo vježbati u vrtićkom holu koristeći senzorne staze i podloge. Ovom aktivnošću nastojale smo pozitivno utjecati na dječju koordinaciju, preciznost i ravnotežu.

Gekon lisnatog repa, jednako kao i djeci već poznati kameleon, pravi je majstor kamuflaže – ima specifičnu kožu koja bojom i uzorcima podsjeća na suho lišće i koru drveća, a može čak i ”izravnati” svoje tijelo na podlogu kako bi smanjio svoju sjenu i time izbjegao različite opasnosti. Što bismo onda drugo mogli raditi nego – tražiti gekone! Tete su prvo fotografirale različite površine, zatim su fotografije isprintale zajedno s obrisima gekona, pa ih sve izrezale i polijepile na iste one fotografirane površine u sobi dnevnog boravka i na dvorištu. Teta Marijana izradila nam je ček-listu te smo označavali svakog pronađenog gekona (”iksali” ga, kako bi rekao naš Leon). Gumbići se nisu zaustavili niti na trenutak dok i zadnji gekon nije bio pronađen, a Vita je svojeg odlučila ponovno sakriti!

Dječicu je potraga oduševila, a njihova ozarena lica kada bi pronašla papirnatog gekona potaknula su nas da i dalje vrijedno radimo na našem projektu.

Do idućeg web susreta,

                                               tražeći gekone,

                                                                                          vaše M&D&T