Humanitarna akcija prikupljanja igračaka za ordinacije/odjele na kojima se liječe djeca

Dječji vrtić Cvrčak priključio se humanitarnoj akciji koju je u našem gradu pokrenula gđa Gioia Džepina. Naime, potreba da odvede svoje dijete u Dječju bolnicu Kantrida, postao je njezin motiv da se pridruži akciji prikupljanja igračaka za djecu koja koriste usluge zdravstvenih institucija. Samu je akciju pokrenula upravo jedna od djelatnica DB Kantrida, glavna sestra operacione dvorane Klinike za dječju kirurgiju, gđa Halima Podrug s kojom je gđa Gioia stupila u kontakt. Naime, u trenutku kada je dijete bolesno i kada ga treba odvesti liječniku, jedna igračka koju bi mogao dobiti u bolnici uvelike mu može pomoći da se opusti i da mu pregled ili boravak u bolnici prođe što ugodnije. Osim humanitarne note, ova akcija ima i edukativni karakter. Njezin smisao nije donacija novih igračaka već odricanje od igrački koje su djeca koristila, a koje je nakon odabira, potrebno oprati, dezinficirati, zamotati u celofan te donijeti u vrtić. U svakom od tih procesa važno je što više uključiti djecu čime se ona već u najranijem uzrastu uče humanosti i pomaganju onima koji su u potrebi.

S obzirom da nemamo mogućnost skladištenja veće količine igračaka, odlučili smo svaki mjesec odrediti jedan dan kada roditelji mogu donijeti svoj prilog. Prošlog smo tjedna imali prvo „prikupljanje“ i ono je pokazalo koliko srce imaju naši roditelji, ali i koliko toga je potencijalni „višak“. Manji dio smo odvojili za lošinjsku ispostavu hitne medicinske pomoći te za pedijatrijsku ambulantu u Malom Lošinju, a glavninu predali gđi Gioi čiji će suprug prikupljeno već danas odvesti na odredište.

 

Za kraj bih napomenula da ovo nije prva humanitarna akcija u kojoj sudjeluje naš vrtić, a čiji je cilj olakšati bolničke dane najmlađim pacijentima. Naime, prije nekoliko smo godina donirali Kantridi novčana sredstva prikupljena od prodaje ukrasa i didaktike na božićno-novogodišnjem štandu. Bolnica je tom donacijom kupila dio potrebne opreme za provođenje slobodnog vremena malih pacijenata.

Također koristim ovu priliku kako bih zahvalila svima koji su ili će sudjelovati u daljnjem provođenju akcije.

 

Ravnateljica