Projekt Madagaskar – Humanitarne kiflice s tetom Yvonne

Valentinovo, dan za ljubav. Ljubav s toliko lica, od one odrasle ljubavi prema partneru ili partnerici, do one prave dječje, neiskvarene, voljne pomoći, pune iskrica. Ovoga Valentinova, mi smo odlučili peći kiflice. Humanitarnom prodajom tih kiflica prikupljali smo novčiće za naše prijatelje na dalekom Madagaskaru. Ipak, to nisu bile baš uobičajene kiflice…

Odgojiteljica Yvonne poznata je u našem vrtiću po slatkim delicijama. Nema veće sreće nego kada ju sretneš prolazeći hodnikom nakon smjene, a ona iz vrećice vadi limenu kutiju! Stoga smo ju pozvali da s nama radi keksiće, a ona se potrudila pribaviti nam pravu, pravcatu! mahunu vanilije s Madagaskara (jedna simpatična pojedinost – barba koji nam je donio mahunu zove se Valentin!). Prvo smo, nekoliko dana prije samog pečenja, pomirisali mahunu i stavili ju u staklenku sa šećerom.

Zatim smo mirisnom šećeru dodali još nekoliko sastojaka, malo miksali, malo mijesili, izradili fine kiflice te ih odnijeli u vrtićku kuhinju, zamolivši tete kuharice da nam ih ispeku. Djeca su bila jako pažljiva u aktivnosti, a u radu nisu zastala sve dok nismo potrošili svo tijesto, do zadnje mrvice, a pravili smo trostruku dozu. Odgojiteljice su kiflice zamotale u malo celofana, roditelji ponijeli kućama i zajedno s klincima smazali, a naša se kasica napunila novčićima! I ovim putem želimo zahvaliti svima koji su sudjelovali u našoj humanitarnoj akciji, ali posebno, veliko HVALA svakako ide teti Yvonne, za trud, volju za sudjelovanjem u našem projektu, i strpljenje za izradu tolikih kiflica!

A ako i vi želite kod kuće ispeći ove fine kiflice, isprobajte naš recept! Neće biti baš tako super kao naše s madagaskarskom vanilijom, ali vrijede truda.

  • 220 g brašna
  • 120 g maslaca (sobne temperature)
  • 100 g šećera
  • 1 vrećica praha za puding od vanilije
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice mlijeka
  • za posipanje: 3 žlice šećera u prahu i 1 vrećica vanilin šećera

Sve sastojke pomiješajte u jednoj zdjeli te zamijesite glatko tijesto. Oblikujte male roščiće i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih 12 minuta na 180 ℃, malo prohladite i zatim pospite šećerom u prahu i vanilinim šećerom.

                                             Dobar tek,

                                                                         nom nom nom,     

                                                                                                            vaše Y&M&D&T