Humanost od malih nogu u Zvončićima

Ove pedagoške godine u odgojno-obrazovnoj skupini Zvončići održani su sklopovi aktivnosti iz programa Crvenog križa Hrvatske, Odgoj za humanost od malih nogu.

Prvi sklop aktivnosti bio je iz tematske cjeline Zaštita zdravlja te su održane radionice pod naslovom Zzzzzzima, Ljetne vrućine i Vremenska prognoza. Kroz ponuđene poticaje i materijale djeca usvajaju pravilne postupke, razumiju njihovu važnost te usvajaju pravilne obrasce ponašanja kojima pokazuju odgovornost za vlastito zdravlje. Konkretno u ovim radionicama djeca su došla do spoznaja na koji način zaštiti svoje zdravlje ovisno o vremenskim prilikama: kako se odjenuti kada je hladno, koju odjeću tada nosimo, kako se igramo na snijegu, kako se odjenuti kada je vruće, u koje doba dana ne izlazimo na sunce,  koliko moramo piti tekućine, kako nanosimo kremu za sunčanje, zašto se ljeti igramo u hladu, zašto je važno uskladiti svoje ponašanje i odjeću s vremenskim uvjetima.

Drugi sklop aktivnosti bio je iz tematske cjeline Prevencija trgovanja ljudima te su održane radionice pod naslovom Sam kod kuće i Izgubila sam se.

Cilj ovih radionica bio je kod djece razviti osjećaj odgovornosti za postupanje u svakodnevnim, ali i potencijalno opasnim situacijama, naučiti ih načinima pravilnog postupanja prilikom  susreta s nepoznatim osobama i u slučaju ako se izgube, osvijestiti važnost poznavanja broja žurne službe i osnovnih osobnih podataka.

S obzirom da je riječ o djeci predškolske dobi koja na jesen kreću u školu te će se susresti s mnogim novim izazovima važno je djecu pripremiti i na potencijalne opasnosti, a nikako ih zastrašiti.

Zvončići su svoju spremnost i na potencijalno opasne situacije izrazili crtežom te je nastao plakat  Savjeti za siguran kontakt s nepoznatim osobama!

Odgojiteljica Borka Karčić