Humanost u Calimerima

U sklopu programa Odgoj za humanost od malih nogu u odgojno-obrazovnoj skupini I Calimeri provedene su aktivnosti Fino i zdravo i 112, izvolite iz cjeline Zaštita zdravlja.

Za prvu aktivnosti postavili smo cilj naučiti imenovati i razlikovati koje namirnice možemo svakodnevno konzumirati, a koje samo povremeno. Djeca su birala sličice hrane i pića te raspoređivala ih na veliki plakat. Zeleni dio plakata imao je naslov UVIJEK što je značilo da te namirnice mogu jesti kad god požele i u većim količinama, dok na crvenom plakatu su stavljali samo one koje mogu PONEKAD konzumirati što je bio i naziv istoga. Svi su se jako uspješno snašli u zadatku. Zaključili su da su voće, povrće i voda najzdraviji, dok će čips, čokoladu i sokiće od sad malo umjerenije konzumirati jer se nalaze u „crvenom“ djelu plakata. Za kraj smo odlučili napraviti smoothie od voća i odmah krenuti sa zdravom prehranom i na taj način preuzeti odgovornost za vlastito zdravlje.

Prehranom brinemo o zdravlju, ali o njemu možemo brinuti i na druge načine. Drugom aktivnosti učimo važnost broja 112. To je jedinstveni europski broj za hitne službe. Djeca su u igri naučila da moraju zapamtiti samo taj važni broj te da putem njega mogu dobiti sve potrebne službe: policiju, hitnu pomoć, vatrogasce, spašavanje na moru, gorsku službu spašavanja…. Naučili su još i koliko je važno pri razgovoru s operaterom reći kako se zovemo, zbog čega zovemo i koja je točno naša adresa. Uvježbavamo međusobno razgovore što im postaje i najzabavniji dio druženja. Većina djece zna svoju adresu što je vrlo pohvalno. Za sam kraj zabavili smo se govornom igrom Pokvareni telefon što nam je uistinu više puta i bio jer bi uvijek na kraju kruga zadnje dijete reklo da je čulo 112. Baš čudno!!

Odgajateljica: Amelija Cvitkušić