Idemo u Cres…

U predškolskoj dobi dijete spoznaje svijet oko sebe u neposrednom kontaktu i potrebno mu je dati što više poticaja, podražaja i iskustva, omogućiti mu slobodu istraživanja i  eksperimentiranja, igre različitim materijalima. Boravak s prijateljima izvan poznatog vrtićkog okruženja prigoda je da dijete poznaje svoje mogućnosti i ograničenja u jednoj novoj situaciji s grupom vršnjaka navikava se slijediti dogovorena pravila ponašanja i komunikacije. Izleti su nezamjenjiv način obogaćivanja dječjeg iskustvenog učenja. Dijete ima mogućnost gledati, slušati, opipati i mirisati okolinu.

Ove godine skupina I Calimeri išla je na izlet u Cres. Cilj izleta je bio upoznavanje djece sa susjednim otokom Cresom, usvajanje novih znanja o otoku te raznolikom biljnom i životinjskom svijetu.  Prije izleta u suradnji s  logopedinjom  Marijanom  Kovačić  prikazana je prezentacija o Gradu Cresu. Prezentacija je obuhvaćala prikaz znamenitosti, običaja i kulture. Saznali smo kojim putem ćemo putovati u Cres te kojim mjestima prolazimo usput. Jedna od većih zanimljivosti prezentacije bili su bjeloglavi supovi. Gotovo sva djeca izrazila su želju da ih susretnemo. Kada smo stigli u Cres šećući ulicama djeca su prepoznala znamenitosti i propitkivala odgajatelje nazive istih. Tražeći Vrata izlet nam je postao prava avantura. Posjetili smo udrugu Ruta Cres  u kojoj smo filcanjem vune izradili Macmaliće.  Saznali smo da Macmalić živi u šumama i da je dobroćudan. Rado će pomoći čovjeku, ali naljutimo li ga galameći, bacajući kamenje koje remi tišinu njegova doma, može biti prkosan ili te uplašiti. Na temelju tih činjenica djeca su izrađenim Macmalićima smišljala igrokaz.

Nakon radionice pojeli smo ručak u restoranu,  prošetali Cresom, istraživali grad, ulice i trgove…  Na kraju se počastili sladoledom.

Autobusom smo se zaputili prema Lošinju. Svatko sa svojim Macmalićem u torbi i u srcu. Put smo nastavili u pozitivnom ozračju, a odgajatelji u planiranju novih izleta za sljedeću pedagošku godinu. Macmalići  su bili u vrtiću povod brojnim igrama, razgovorima, likovnim radovima.

Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u ostvarenju ovog izleta, a naročito roditeljima koji uvijek podržavaju sve naše aktivnosti.  Do nekih novih događanja u idućoj pedagoškoj godini…