Jedan mali miš

Priču o Apoksiomenu, kipu atlete u našem Muzeju Apoksiomena sigurno znate svi. Znate gdje je i kada pronađen, odakle je i kako dospio u naše podmorje, da je restauriran dugo vremena, gdje je sve bio izložen i koliko ga je ljudi posjetilo prije nego što je došao u svoj muzej…

 O tome su tijekom studenog naučile nešto i Notice kako bi mogle prijateljima u Kaštel Starom pisati i crtati te i njih upoznati s pričom i našim muzejem.

Za početak posjetili smo Muzej Apoksiomena, prošli kroz sve sobe i katove, proučavali i razgledali izložbu u svakoj sobi, sve dok nismo stigli do bijele, hladne sobe u kojoj nas je čekao Apoksiomen. Njega su restaurirali restarini ako niste znali, a isto i njegovu braću izloženu u drugim gradovima.

Naravno, tijekom posjete znali smo da se u muzeju ne trči i ne viče, da se ne diraju izloženi predmeti, da se slušaju vodiči, da se može puno toga naučiti i vidjeti…

Ali, ono što je Notice jako zaintrigiralo je njegov suputnik, mali miš, čije se gnijezdo nalazilo u samom kipu. Odjednom, mali je miš postao glavni lik u našim igrama, toliko nas je zaokupio da smo, smislili i napisali priču o njemu. A kako nismo uspjeli nigdje pronaći slikovnicu o Apoksiomenu odlučili smo sami napraviti jednu. U njoj nije Apoksiomen sam, ima prijatelja miša, ali… pročitajte je sami ili pričekajte da objavimo slikovnicu.

Priča o Apoksiomenu i Mišu

Kako bi slikovnica bila kvalitetnija prvo smo slagali slagalice s motivom Apoksiomena, zatim smo ga crtali olovkom, ugljenom, kredom; modelirali glinamolom i plastelinom; osmislili i glumili u igrokazu sa naprstnim lutkama. U garderobi smo složili svoju izložbu: u bazenu su isplavine (kip na dnu mora), na rubu jedrenjaci koji su ga vozili, i na kraju kipovi na svom podlošku. I onda smo pripremili i ilustracije za našu priču o Apoksiomenu i mišu. Nadamo se da ćemo naći sponzora za tiskanje.

Notice su zaključile da je miš na naš otok donio maslinu i lovor pa smo posjetili Miomirisni vrt tete Sandre Nikolić. Bilo je i malih lapsusa pa je Miomirisni vrt bio i zoološki vrt i vrt uzdaha. Ona nam je pokazala jako puno mirisnih i ljekovitih biljaka, svoje životinje, kamenu kućicu, gromače, a Rita nas je vodila svojim tajnim stazicama kroz vrt. Naravno, i te smo dojmove pretočili na papir i uskoro kreće naša nova razglednica u Kaštel Stari.