Jesen u našem kraju

U vrtiću jesen postaje inspirativno vrijeme za učenje kroz mnoge različite aktivnosti. Djeca imaju priliku istražiti bogatstvo boja prirode prikupljajući raznoliko lišće, plodove kestena, žira ili šišarke. Ove aktivnosti, ne samo da potiču njihovu radoznalost, već i razvijaju fine motoričke vještine dok sortiraju, slažu, formiraju skup ili izrađuju jesenske ukrase poput ježa od kestena i čačkalica. Njihova kreativnost se oslobađa kroz slikanje jesenskih pejzaža, uzburkanog juga, kiše…. Kroz priče o životinjama koje se spremaju za zimu ili o promjenama u prirodi na biljkama, promatranjem kako lišće mijenja boje, opada i drvo postaje golo, djeca stječu razumijevanje o prirodnim procesima. Česte šetnje po bližoj okolici im sve to omogućuju i iskustvo ih obogaćuje. Kroz igru uloga djeca su se pretvarala u različite jesenje likove i imitirali životinje koje se pripremaju za zimu. U brlogu je baš zabavno, svi smo zajedno i toplo nam je!

Bilo je tu još niz umjetničkih aktivnosti poput igrokaza za djecu „Jesenski razgovor“, slikopriča „Jesen na putu“, recitacija „Kesten“, pjesmice „Kiša“ i „Ptičice“, priča „ Ježeva kućica“…, ali kao kruna ovog razdoblja je prijava na sudjelovanje u kreativnom likovnom natječaju „Volim šumu“, gdje su se naši predškolci predstavili različitim likovnim radovima u tehnici kolaž. Razlog prijave na natječaj krije se u našoj velikoj osviještenosti o važnosti šuma i ulozi drveća u očuvanju okoliša (ipak smo mi Eko vrtić), a slanjem jednog crteža posadit će se čak dvije sadnice od strane organizatora u 2024. godini. Prijava na natječaj potaknula je niz aktivnosti na temu poticanja svijesti o ekološkim temama i važnosti sudjelovanja u zaštiti prirode.

Kroz sve do sad navedeno, nastojali smo kod naših Zvjezdica poticati ljubav prema prirodi, timski rad te razvijati svijest o važnosti okoliša.

 

Odgojiteljice Amelija i Đurđica