Jesenske aktivnosti za razvoj fine motorike

Našli smo se u novoj sobi i s novim dvorištem koje smo istraživali kroz mjesec rujan. Djeci se svidio novi kvart, soba i dvorište. Posebno vole poligon koji smo im stavili u prostoru ispred sobe gdje mogu vježbati, hodati i penjati se.

Nakon uspješne adaptacije, započeli smo s brojim aktivnostima za razvoj fine motorike. Neki od ponuđenih poticaja za razvoj fine motorike su škarice, kinetički pijesak s posudicama, domaći plastelin s valjcima i dodacima za ukrašavanje, umetaljke s pomponima, čašicama i žlicama.

Razvoj fine motorike je duži proces u kojem dijete uči manipulirati što spretnije s  predmetima. Dijete s dobro razvijenom finom motorikom bit će sposobno izvršavati razne praktične aktivnosti samozbrinjavanja.

Djeca su pokazala veliki interes za sve aktivnosti. Na njihovu smo inicijativu nadodali šljokice u plastelin, izradili umetaljku „Ovca“ sa štapićima za uši za bebe te izradili „Farmu“ u građevnom centru.   

U likovnom centru ponudili smo djeci slikanje i otiskivanje vilicom i temperom. Djeca su pokazala svoju kreativnosti i različite načine slikanja. Po prvi puta oslikavali su kišobran s vodenom bojom i tankim kistom. Način slikanja da prvo umoče kist u vodu pa onda kružnim pokretima kistom kruže po vodenoj boji, a zatim slikati po papiru, brzo su usvojili i uživali u aktivnosti. U svim aktivnostima potičemo učenje i ponavljanje boja: crvena, žuta, plava i zelena.

Po novom jedemo ručak sa žlicom i vilicom. Ponudili smo im oboje i trude se pojesti ručak tako da pravilno drže pribor u ruci. Nekima još treba vremena da nauče, ali svi se trude.

          Veliki pozdrav od Točkica!