Kad je tata tu…

Uloga oca u obitelji nevjerojatno je važna za psihičku i fizičku dobrobit djeteta. Očeva figura može značajno utjecati na život i dobrobit pojedinca.

Novija znanstvena otkrića pokazuju kako očeva uključenost i angažiranost oko odgoja djece, toplina i podrška koju očevi pružaju u prvim godinama djetetova života čine jedinstven doprinos djetetovom dugoročnom psihosocijalnom razvoju. Emocionalna sigurnost, socijalna prilagodljivost te bolja društvena povezanost samo su neke od pozitivnih posljedica uključenosti oca u cjelokupnom razvoju djece. Važno je također napomenuti i da što je veći stupanj uključenosti očeva to je veća vjerojatnost da će dijete kroz taj odnos razviti veće samopouzdanje, bolju sliku o sebi te će naučiti imati povjerenja u ljude oko sebe. Dopuštanjem pokazivanja svojih emocija (npr.plača) djetetu na otvoren način, bez skrivanja i njihovog negiranja značajno će utjecati na razvoj emocionalne inteligencije djeteta.

S druge strane pokazalo se kako uključenost očeva u brigu o djeci doprinosi boljoj kvaliteti života samih očeva  – poboljšava njihove odnose kako sa suprugom, s djecom te doprinosi pozitivnom obiteljskom ozračju.

U smislu zdravog roditeljstva, odgovornosti oca mogu uključivati:

  • Ljubaznost – iskreno se povezati sa svojim djetetom bez ometanja
  • Izražavanje ljubavi na prihvatljiv način
  • Dobru brigu o sebi ( fizički i psihički ) – modeliranje primjerenog ponašanje kada je pomoć potrebna
  • Razumijevanja i opraštanje
  • Kontroliranje svog ponašanja – ne nametati ga i projicirati svoje pojmove na dijete
  • Dozvoljavanje djetetu da bude ono što jeste, nudeći mu prihvaćanje i suosjećanje
  • Poučavanje i modeliranje zdravih komunikacijskih vještina, kao i odgovarajućih vještina rješavanja sukoba
  • Postavljanje odgovarajućih granica i odgovarajuće discipline (bez nasilja, bez batina, bez vikanja, bez uskraćivanja ljubavi i bez dugotrajne kazne)

Povodom Dana očeva koji se obilježava 19.3., I Calimeri su posjetili radno mjesto dvojice naših tata. Posjetili smo lošinjsko brodogradilište, tatu Zorana Ivčića i tatu Tonija Milenovića. Oni su nam pokazali način na koji izrađuju barke, jedan drvene dok drugi plastične. Na kraju smo se počastili slatkišima i zaželjeli tatama sretan Dan očeva i ostatak radnog dana.

Neminovan je pozitivan utjecaj aktivne uključenosti očeva na cjelokupni razvoj djeteta. Dobrobiti takve aktivne uključenosti svakako će se odraziti na život djeteta i u njegovoj odrasloj dobi, stoga bismo konstantno trebali biti svjesni i bodriti činjenicu da je otac nezamjenjiva osoba u životu svoje djece.

 

“Svaki muškarac može biti otac. No potrebno je nešto posebno da se bude tata.”

Anne Geddes