Kad Notice plove

Jedna je razglednica otputovala, uskoro i druga kreće na put. S njom šaljemo i radove Notica koje su gotovo cijeli listopad stjecale znanja o jedrenjacima.

Naš prvi posjet bio je Palači Fritzy u kojoj smo pogledali izložbu jedrenjaka naše domaće umjetnice Aldine Stuparich Burić. Teta Branka koja radi u muzeju nam je ispričala puno stvari. Naučili smo zašto su pomorci uopće tražili da im umjetnici naslikaju jedrenjake u oluji; što su jedrenjaci; čemu su služili; kako izgledaju; kako plove…

U knjizi dojmova pohvalili smo tetu Aldinu i pozvali ju u vrtić kako bi mogla vidjeti našu izložbu jedrenjaka koju smo napravili od raznog ponuđenog materijala. Izložbu ste imali prilike vidjeti u garderobnom prostoru, kao i svaki dječji uradak na panou u holu.

Svakodnevno su u jutarnjim satima djeca imala ponuđene slagalice s raznim motivima jedrenjaka koje su rado slagali. Čak smo imali i grupna takmičenja.

Zatim je došao vrhunac naše ovomjesečne teme projekta. S veseljem su djeca dočekala posjet i vožnju logerom Nerezinac. Dok smo plovili uvalom, „barba“ nas je naučio što je prova, što krma; pokazivao nam je kako su mornari dizali jedra te pričao o samom jedrenjaku.  Plovili smo oko otočića Koludarac, a u povratku smo pjevali da nas čuju skroz do obale. Kod muzeja „Pjongsiomen“ (Apoksiomen), kako ga naš Viktor zove, mornar i barba su vezali brod za obalu.

Izlet je bio uspješan te su djeca svoje dojmove prenijela neka na papir, a neka su gradila lego kockama. Pomagali su si proučavajući razne enciklopedije, istražujući u raznim knjigama, ispitivali su (neki manje neki više), ovisno o interesu.

 Veselu atmosferu stvorili smo puštajući u jutarnjim satima pjesmu Kad naš brod plovi, plovi i djeca bi odmah skočila na noge i zaplesala.

I na kraju, posjetili smo VRT UZDAHA! Tako ga većina djece naziva, a Victoria ga je nazvala KRF! Naravno, naziva se Rt uzdaha. Znate li gdje je to? Pretpostavljate? To je najizbočeniji dio našeg otoka kod crkvice Annunziata. Upoznali smo djecu s legendom kako je nastao naziv Čikat. Prošetali smo do rta i posjetili kapelicu Annunziata u kojoj smo pogledali izložbu slika jedrenjaka i parobroda koji su uglavnom naslikani u neveri te su se jako dojmili našim Noticama. Slike su nastale kao zahvala pomoraca Majci Božjoj što ih je čuvala od loše sudbine u neveri te su poklonjene crkvi.

A onda smo, kao nekada žene svojim muževima na jedrenjacima, mahali i uzdisali svakoj barci, gliseru i brodiću koji je onuda prošao.