Krijesnice – od adaptacije do novih izazova

Borna I., Emily, Ian, Leani, Adrian, Eni, Borna Z., Neli, Alen i Amelija dječica su iz nove skupine Krijesnice koja su po prvi put krenula u naš vrtić. Možete pretpostaviti da je prvi mjesec za svih bio težak, ali očekivano je da je vrijeme prilagodbe za svih teško, kako za dječicu, tako i za roditelje, ali i za nas odgojitelje.

Polazak u jaslice ili vrtić predstavlja za svako dijete veliku promjenu u životu, važan događaj za njega i roditelje. To je najčešće prvo odvajanje od roditelja; dijete koje je do tada živjelo u sigurnoj i zaštitničkoj atmosferi roditeljskog doma odvaja se od roditelja i bez njih provodi značajni dio dana. Mijenja se djetetov način življenja, mora se prilagoditi na nepoznate osobe – odgojitelje, novi prostor i stvari koje ga okružuju, djelomično različit ritam ustajanja, spavanja, njege i hranjenja te više sati boraviti među većim brojem djece. To je adaptacijski period, vrijeme u kojem se dijete, odgojitelj, ali i roditelj prilagođavaju novonastaloj situaciji i u kojem se uspostavlja socio-emocionalna veza djeteta i odgojitelja.

No za nas je taj period, koliko težak, toliko i čaroban, jer vraćajući se u prve dane kada su djeca kretala i bila sva u strahu i gledajući ih nakon samo mjesec dana, „čarobno“ je kako su uspostavili povjerenje u nas i kako već velika većina s osmjehom ulazi u skupinu. Kako su sva djeca različita, tako se netko lakše prilagodio, netko teže, netko se još uvijek prilagođava pa zaplače, ali na kraju priče svi nađu utjehu u našem zagrljaju. To je za nas stvarno poseban osjećaj…čaroban.

U jasličkoj dobi tijekom cijele godine ćemo kontinuirano stvarati uvjete za različite aktivnosti djece i njihovo učenje. U isto vrijeme osiguravat ćemo individualnu podršku u procesu učenja svakog djeteta. Već smo mnoštvo situacija prošli: prekrasnih i onih manje lijepih, smijeha, plesa, ali i raznih aktivnosti, a pomislili biste da su mali i da je to s njima nemoguće. Itekako je moguće! Da, jako je izazovno s par djece imati likovne aktivnosti, bojati, a da drugi ne proliju tu boju, pa i plesati, a paziti da plešući ne padnu i ozlijede se, ali sve se može. Tako smo već sudjelovali u Danima kruha izradom i izložbom mirisnih vrećica – trgajući listiće, rasipajući ih po sobi, skupljajući ih i slažući ih u vrećice, a sve u kontroliranim uvjetima.

To je samo početak, a izazovi, učenja i mnoštvo aktivnosti tek nas čekaju. Najteži dio je iza nas i sada krećemo u nova iskustva, odgajajući naše najmlađe koji će istraživati, učiti, igrati se, rasti i razvijati se.