Ljetne aktivnosti na novom dvorištu: Pčelice uživaju u kreativnosti i radosti ljeta!

Sunce i vrućine najavljuju dolazak ljeta, vremena kada se vrtićka dvorišta pretvaraju u mala igrališta prepuna smijeha, igre i zabave. U našem vrtiću, ova ljetna sezona donosi poseban razlog za radost i uzbuđenje – novo uređeno dvorište.

Zahvaljujući podršci i ulaganju lokalne zajednice, naše dvorište je dobilo potpuno novo lice. Prostor je preuređen kako bi pružio mališanima sigurno i poticajno okruženje za igru i istraživanje. Sada imamo različite podloge za igru, kao što su mekane podloge, kamenčiće i velike travnate površine, što omogućuje djeci da se slobodno kreću i istražuju svijet oko sebe. Jedna od najvažnijih prednosti travnate površine je sigurnost koju pruža djeci tijekom igre. Djeca mogu slobodno istraživati prostor, trčati, skakati i padati bez velike brige o mogućim ozljedama. Ova sigurnost omogućuje djeci da se osjeća slobodno i samopouzdano u svojim pokretima. Travnata površina također pruža poticajno okruženje za razvoj motoričkih vještina kod djece. Hodanje, trčanje, skakanje i igranje na travi potiču ravnotežu, koordinaciju, snagu i fleksibilnost mišića. Naše Pčelice se suočavaju s različitim izazovima terena, poput neravnina ili brda, što razvija njihove motoričke sposobnosti i sposobnost prilagodbe različitim uvjetima. Osjetilno iskustvo je još jedna vrijedna prednost travnate površine. Hodanje bosih nogu po travi pruža djeci bogato osjetilno iskustvo. Osjećaj mekoće trave, različite temperature, teksture i mirisa potiče osjetila dodira, sluha i ravnoteže. Djeca će postati svjesnija svojih tijela, razviti senzibilitet i uspostaviti snažniju povezanost sa svojim okolinom.

Novo uređeno dvorište nudi i raznolike elemente koji potiču dječju maštu i kreativnost. Tu su penjalice, tobogani, ljuljačke i klackalice, koje našim Pčelicama pružaju beskrajne mogućnosti za igru i fizičku aktivnost. Također smo dodali i poseban prostor za kreativnu igru, s bazenom za vodu koji sadrži razne igračke koje potiču istraživanje i razvoj finih motoričkih vještina poput prelijevanja i izlijevanja. Kroz takvu vrstu aktivnosti djeca jačaju razvoj finih motoričkih vještina. Kroz prelijevanje tekućina iz jednog spremnika u drugi, djeca razvijaju preciznost pokreta, koordinaciju oka i ruke, kao i sposobnost kontroliranja snage i protoka tekućine. Ova aktivnost također potiče razvoj koncentracije i strpljenja jer zahtijeva pažnju i fokusiranost.

Osim što će naše dvorište biti mjesto igre i učenja, to će također biti mjesto gdje će se odvijati druženja i suradnja između djece, roditelja i odgojitelja. Ove godine smo završnu priredbu održali na novom dvorištu na veliko oduševljenje djece i roditelja. U budućnosti ćemo organizirati roditeljske sastanke, tematske događaje kako bismo zajedno proveli kvalitetno vrijeme i produbili suradnju između obitelji i vrtića u nadolazećoj novoj pedagoškoj godini.

Lijep pozdrav šalju vam vaše Pčelice i odgajateljice Sandra i Andrea!