Losinava

U novu pedagošku godinu uplovili smo vrlo aktivno i to na jedrima festivala „Losinava”. Mini projekt započeli smo odlaskom do logera „Nerezinac“ – jedrenjaka muzeja na kojem su djeca imala priliku saznati zbog čega je on poseban i zašto se nalazi u luci grada Malog Lošinja. Fascinirali su nas njegovi jarboli i jedra, a naučili smo i kako se zovu glavni dijelovi broda. U potpalublju, koje je ujedno i bivše skladište broda, nalazi se postav koji prikazuje život na brodu kroz pet cjelina: posada, hrana, tereti, pomorske rute te gradnja i održavanje broda.  Djeci je to bilo posebno interesantno te su sa zanimanjem poslušala i upamtila sve o logeru.

Vrativši se u vrtić, različitim likovnim tehnikama pokušali smo prikazati loger „Nerezinac“ onako kako ga mi vidimo. Za prvu domaću zadaću dobili smo zadatak na plaži skupiti naplavine od kojih smo u vrtiću pokušali izgraditi naše jedrenjake. Aktivnost je posebno oduševila dječake.

Do našeg sljedećeg odredišta stigli smo vozeći se turističkim vlakićem i kratkom šetnjom uz more, koja nas je dovela do skulpture „Addio“. Djecu je oduševila priča o tome zašto se skulptura nalazi baš na ovom mjestu. I mi smo mahali našem zamišljenom brodu i naučili da je skulptura posvećena ženama pomoraca te da je simbol ljubavi.

Također, posjetili smo i Srednju školu Ambroza Haračića koja je izgrađena u obliku broda. Učenice su nam pokazale najzanimljivije makete brodova te ostale predmete vezane uz pomorstvo na otoku.

Projekt smo završili posjetom Turističkoj zajednici gdje smo mogli vidjeti maketu tradicionalne drvene barke – pasare te se upoznati sa lošinjskim suvenirima. Djelatnicima smo postavili puno zanimljivih pitanja, a isto tako i od njih smo saznali puno novih informacija o našem prekrasnom otoku.

Kruna cijelog projekta je izložba u holu našeg vrtića, koju smo postavili zajedno s našim prijateljima iz skupine Gumbići.

 

Tople zagrljaje šalju vam Sunašca i odgojiteljice Ines i Martina