Malo o povijesti

Naša nova razglednica za Žižuliće priča o nekim istaknutim povijesnim osobama iz našeg grada, a o kojima smo čuli nešto od tete Marijane iz muzeja. Naučili smo i neke nove riječi i pojmove. Tenor, bariton, bas, opera, bista, vegetacija, botaničar, herbarij… Zašto baš ove?

Odlučili smo upoznati Josipa Kašmana i Ambroza Haračića.

Josip Kašman bio je operni pjevač poznat kao „Kralj baritona“ i nastupao je na brojnim svjetskim pozornicama. Prošetali smo do njegove rodne kuće ulicom koja nosi njegovo ime, stigli do njegove biste u gradu, ali smo prije toga poslušali i njegove arije. Znamo da naš Puhački orkestar nosi njegovo ime.

Okušali smo se i sami u izradi bisti ili spomenika Josipa Kašmana i Ambroza Haračića. 

Šetali smo Haračićevom ulicom i stigli do njegovog spomenika na Čikatu. Ambroz Haračić bio je znanstvenik, botaničar i njegovom zaslugom imamo lijepu borovu šumu koja nam stvara odlične klimatske uvjete. Njegovo ime nosi naša srednja škola. On je skupio preko 1000 biljčica i napravio herbarij pa smo i mi odlučili skupiti nešto samoniklog bilja za naš mali herbarij. 

Skupljene biljke najprije smo nacrtali, a zatim i spremili u košarice i  herbarij.

Da možemo napraviti herbarij biljke treba prvo prešati, napisati ime, zalijepiti i složiti u mapu.

Osim samoniklog bilja u našem gradu ima i cvijeća koje traži posebnu brigu kako bi moglo rasti i ukrasiti vrtove i okućnice. Zato smo prošetali i tražili ih. Našli smo jedan kod Ritine bake i ispred osnovne škole.

I u našoj sobi htjeli smo imati čarobni vrt pa smo ga naslikali.

Eto toliko ovaj put, našim prijateljima Žižulićima javili smo se u međuvremenu i video pozivom, a sada čekamo njihovu novu zanimljivu razglednicu iz Kaštela.