Metode rješavanja sukoba

U sklopu programa Odgoj za humanost od malih nogu u odgojno-obrazovnoj skupini Zvjezdice provedena je aktivnost Što možemo učiniti? na temu učinkovite metode rješavanja sukoba iz cjeline Humane vrednote.

Cilj aktivnosti je kod djece potaknuti usvajanje vrlina solidarnosti, nepristranosti, suosjećanja te pridonijeti razvoju životnih vještina (dobre komunikacije, mirnog rješavanja sukoba, timskog rada i suradnje).

 

Tijek aktivnosti:                                                                                                                                           

Raspravljamo o različitim doživljenim situacijama sukoba koji su se dogodili u skupini tijekom zadnjeg tjedna. Djeca ih prikazuju crtežom te ih obrazlažu, nakon čega slijedi rasprava o mogućim rješenjima nacrtanih sukoba i pravilima koja nam mogu pomoći u izbjegavaju i rješavanju sukoba. Na kraju aktivnosti izrađujemo plakat sa svim mogućim rješenjima sukoba. Djeca su obojala pripremljene sličice na temu rješenja i zalijepili na veliki hamer papir kako bi se isticao u sobi i bio podsjetnik kad za to bude potrebe. Zvjezdice su naučile da u određenim situacijama treba: razgovarati, pitati, tražiti pomoć, dijeliti, zamijeniti se, reći kako se osjećaš, čekati “svoj red”, ignorirati, otići, čekati da se smiriš, reći: “Molim te prestani!”, ispričati se i na taj način izbjeći sukob.

Odgojiteljica Amelija Cvitkušić