Mi smo mali, ali znamo…

Kažu da smo mali, ali i mi već znamo da je važno brinuti o prirodi. Mi se i dalje brinemo o Peri i Ani, a galeb Marko je naučio kucati na naša vrata. Pokuca svaki dan nakon ručka kao da nam želi reći: “Pa niste me valjda zaboravili, vrijeme ručka je!” Brzo napunimo tanjurić i odnesemo ga vani, a on nas zadovoljno gleda.

S našim tetama brinemo i o cvijeću u našem vrtu. Redovito zalijevamo mentu, a ona nas je nagradila mnoštvom listića od kojih smo napravili fini sirup. A kako se radi sirup od mente? Sada ćemo vas naučiti. Prvo smo ubrali grančice mente, koje smo kasnije oprali. Zatim smo s grančica skidali listiće i zajedno s pokojom grančicom stavili ih u lonac s jako slatkom vodom u koju su naše tete stavile neki kiseli prašak. Ma kad bolje razmislimo, mislimo da je bolje da vam tete napišu recept. One vam sve to znaju, kako se zove i kako se piše.

Sirup od mente

Potrebno:

  • 250 grama grančica svježe mente
  • 2 l vode
  • 1,5 kg šećera
  • 30 grama limunske kiseline

Priprema:

  1. Vodu sa šećerom staviti kuhati. Kada zavrije, kuhati još nekoliko minuta i ugasiti vatru.
  2. Dodati limunsku kiselinu, promješati i pustiti da se hladi.
  3. Kada je sirup mlak u njega staviti grančice mente koje su prethodno oprane (grančice zajedno s listom), promješati, pokriti posudu i pustiti da odstoji 24h.
  4. Nakon 24h, sirup procijediti kroz sito i čistu gazu. Uliti u čiste i sterilizirane boce i dobro ih zatvoriti.
  5. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

Svi kažu da smo bili jako vrijedni, redovito smo spremali igračke, brinuli se o našim prijateljima, pomagali tetama, spremali tanjure nakon jela na kolica i još puno toga.

Vrijeme stvarno brzo leti. Tako su došli i zadnji dani u našoj maloj sobi. Odlučili smo to i proslaviti. Počastili smo se palačinkicama od jabuka i lavande koje su nam napravile naše tete, ali mi smo im jako puno pomogli.

Sada vas puno pozdravljamo i vidimo se na jesen!