Mini projekt Životinje

„Projekt“ – reći ćete „teška“ riječ za rad s tako malenom djecom. Projekt je po definiciji niz međusobno povezanih aktivnosti koje se odvijaju određenim redoslijedom u određenom vremenskom roku radi ostvarenja unaprijed određenog cilja. Da, upravo smo projekt kao takav uspješno ostvarili u Krijesnicama.

U svakodnevnom radu, promatrajući našu dječicu, uočile smo da velika većina, odnosno gotovo sva djeca, imaju velik interes za životinje. Istina, to smo primijetile već u adaptaciji kad smo dječici trebale skrenuti pažnju da se malo umire i zaborave na svoje “jade“ te smo ih uspješno umirivale sa životinjicama koje imamo u skupini. Već se tada rodila ideja da iskoristimo taj poticaj.

Tako smo se odlučile provesti mini projekt s našim Krijesnicama, kad za to dođe trenutak. Interes je i dalje bio prisutan i jako smo se razveselile što su djeca, iako mala, jako puno toga dala i usvojila u ovom razdoblju. Započeli smo s pričanjem priča i čitanjem slikovnica, promatranjem slika, imenovanjem životinja, glasanjem..

Zatim smo počeli uspoređivati velike životinje i male životinje („mama i tata“ nasuprot „beba“ životinja).

Svakoga jutra na repertoaru nam je bila pjesmica “Idemo u zoološki vrt“; čim bi čule prve taktove, Krijesnice bi odmah pohitale na tepih, uzele životinjice u ruke i plesale s njima. Neki su i usvojili pojedine riječi pjesmice.

U projekt smo uključili i tjelesne aktivnosti. Tako su se Krijesnice kretale poput lava, zmije, psa, ribice i mnogih drugih životinja i na taj način imitirale razne životinje. Malo smo se penjali preko prepreka kao da se penjemo na stabla i stijene….

Slijedilo je nekoliko likovnih aktivnosti; izdvojili smo nekoliko domaćih životinja i pokazali kreativnost likovnim izražajima. Svaka je životinja rađena drugom tehnikom; na našem panou mogli ste vidjeti malu izložbu.

Svakodnevno smo slagali razne slagalice na istu temu.

Zanimljivo je bilo raditi štalicu koja je na kraju preimenovana u mali Hotel za životinje. U tom se hotelu sve životinje vole i slažu pa su u njemu žirafa, ovca, lav i pas boravili zajedno.

Životinjice su nam se toliko uvukle u svakodnevnu igru da je bilo pod normalno da ih se nahrani s našom hranom; ne možemo mi jesti ili slaviti rođendan, a da naše životinje ne dobiju isti tretman. Ne možemo se niti igrati plastelinom, a one ne.

Projekt smo malo pauzirale zbog blagdana koji su stigli, ali svakako ćemo i dalje, osluškujući interes djece, ako ga i dalje bude bilo, nastaviti i produbljivati poticaje i aktivnosti.