More i Tisuću ptica

Ako ste do sada pratili naš projekt pod nazivom Naša mala knjižnica, znat ćete da su nam preostale još samo dvije slikovnice koje smo pročitali i uz njih uživali u mnoštvu aktivnosti. Radi se o slikovnicama More i Tisuću ptica. Pa da vas ukratko upoznamo s nekim aktivnostima koje smo izdvojili.

Kao i uvijek, kada krenemo s čitanjem priča, prvo upoznamo pisca i njegovo porijeklo. Tako smo prvo na globusu označili Estoniju, odakle je Piret Raud  koja je napisala poučnu priču More, edukativnu slikovnicu koja govori o umornim roditeljima i neumornoj djeci. Sloveniju, odakle je Andreja Peklar autorica slikovnice Tisuću ptica koja nam priča priču o mudrosti, pravednosti, slobodi i sreći, smo već istražili i upoznali. Nakon čitanja obiju slikovnica u razmaku od mjesec dana, razgovarali smo o dojmovima, njihovim razmišljanjima i svatko je zapamtio nešto drugo i drugačije. Već drugi dan Notice su slikovnicu samostalno prepričavale. Riješavali smo kreativnu knjižicu koja je i ovaj put imala mnoštvo zanimljivih zadataka.

Prvo smo se posvetili slikovnici More. Nakon što smo nabrojali što više morskih životinja, izrezali smo ih iz kolaža, a netko ih je oblikovao iz plastelina i prirodno neoblikovanih materijala, izradili smo morsko dno i veliki brod. Na kraju smo dobili jako zanimljiv zajednički rad.

Zatim je uslijedio na oko jednostavan zadatak, ali jako, jako zahtjevan zadatak s puno razmišljanja – morski labirint. Neki su imali poteškoća sa savijanjem papira, neki s rezanjem, neki sa spajanjem, ali uz pomoć i upornošću Notica na kraju je zadatak riješen (više ili manje uspješno) na veliko zadovoljstvo djece.

Vezano uz ovu slikovnicu, imali smo i nagradni zadatak koji smo izvršili, a bilo je potrebno osmisliti i snimiti uspavanku moru. Ne bismo mi bili Notice kada nam to ne bi bio zadatak koji smo s lakoćom i uživanjem napravili. Naglašavamo da su djeca smislila tekst, a mi smo ga samo oblikovale. Snimili smo je i poslali. Slijedi tekst naše uspavanke, a dječica neka vam ju otpjevaju!

USPAVANKA MORU

 Snivaj, snivaj more ti

Nećemo te buditi.

Slatko sanjaj more sad

Neka sanja cijeli grad.

 

More spavaj cijelu noć

Nećemo ti nigdje poć.

Nećemo te pustiti

Samo puno ljubiti.

Nećemo  te pustiti

Samo puno grliti….

                             maziti…

                                                paziti…..

Kao i u prethodnoj slikovnici, slikovnica Tisuću ptica imala je mnoštvo raznih, zanimljivih zadataka u kreativnoj knjižici koje smo više dana marljivo ispunjavali i izrađival traženo.

Atraktivan je bio kolaž…

Zadali smo im zadatak da nacrtaju sebe kako bi izgledali da su ptice.

Slijedi nam zanimljiva radionica izrada krletki, hranilica za ptice koja je dio nagradnog zadatka, ali o tome ćemo vas još obavijestiti.

Ove dvije slikovnice bile su posljednje dvije u ovom ciklusu projekta NMK koji ćemo okruniti kvizom za djecu planiran za 23.5.2023. te  time službeno završiti s projektom NMK.

Projekt se protezao tijekom gotovo cijele godine, paralelno se ispreplitalo mnoštvo drugih aktivnosti planiranih za odgojno-obrazovni rad ove pedagoške godine. Svakako je bilo zanimljivo i poučno iskustvo s jednim ciljem – približiti djeci knjigu i ljubav prema čitanju.

Poučavajući dijete knjizi, ne samo da ga učite da čita več i njegov budući život činite svjetlijim, zanimljivijim i bogatijim. Oleg Roy