Naša mala knjižnica

Skupina Notice ove se godine uključila u projekt Naša mala knjižnica koji je usmjeren na promicanje čitanja među djecom vrtićke i školske dobi. Dio je Međunarodnog projekta (Slovenija, Estonija, Hrvatska), a u Hrvatskoj je uključeno više od 380 škola i vrtića.

Svrha ovog projekta je ponuditi djeci knjigu koja zaokuplja pažnju i tekstom i ilustracijama, potiče na čitanje uz promišljanje, te stvara aktivne čitače koji razmišljaju, analiziraju i stvaraju vlastite slike o pročitanom. Djecu se potiče na kritičko slušanje i čitanje od najranije dobi kako bi kasnije postali aktivni čitači.

Naravno, u vrtićima se ne očekuje da djeca sama čitaju, nego postanu aktivna u slušanju za njih pažljivo odabranih slikovnica. Školske i vrtićke knjige su različite i birane su u skladu s uzrastom.

Kada smo se prijavili dobili smo komplet od 6 slikovnica te 30 tematskih Kreativnih knjižica sa zadacima koji potiču djecu na stvaranje i izražavanje, stvaranje vlastitog mišljenja, a po završetku i zahvalnicama za sudjelovanje u projektu.

AKTIVNOSTI PROJEKTA:

  • razmjena knjižnih junaka (izrada po liku iz jedne od slikovnica po dječjem izboru te razmjena s vrtićem po izboru organizatora), mi smo dobili DV Škrinjica iz Radoboja
  • najčitateljskiji kutić (uređen mali kutak za čitanje)
  • čitateljski vlakić (lokomotiva s vagonima na kojima su zapisana sva pročitana djela)
  • pismo iznenađenja (jedan od autora knjiga iz projekta napisat će pismo posebno za nas)
  • likovni natječaj
  • nagradni natječaj (u Kreativnim knjižicama nalaze se upute za rješavanje nagradnih zadataka nakon svake priče).

Tijekom trajanja projekta šaljemo fotografije provedenih aktivnosti, dojmove, razmišljanja, a sve to možete pratiti na www.nasamalaknjiznica.hr u rubrici Vrtići i na web stranici našeg vrtića.