Obilježavanje Svjetskog dana voda u Calimerima

Svake godine, 22. ožujka, obilježava se Svjetski dan voda. Cilj ovog dana je upozoriti i podići svijest o mnogim ljudima koji žive bez pristupa pitkoj vodi te o važnosti očuvanja voda. Ovogodišnja tema je „Voda za mir“. U našoj mješovitoj skupini s djecom smo aktivnosti započeli razgovorom pa smo tako zabilježili sljedeće konstatacije o vodi: „Bez vode bi umrijeli.“, „Voda nam treba za život.“, „Od vode se napušemo ako je popijemo previše.“, „Voda ima prozirnu boju.“, „Voda nam treba da se tuširamo.“

Iako nam je ovogodišnja tema bila malo apstraktna, svi smo se složili da našoj planeti Zemlji možemo pomoći ako čuvamo i štedimo vodu. Raznim enciklopedijama proširivali smo znanje o vodama, a predškolci su tijekom jednodnevnog izleta posjetili Vransko jezero na otoku Cresu. Tamo nas je dočekao barba Toni koji nam je ispričao sve vezano uz jezero te nam pokazao pumpe pomoću kojih voda dolazi do naših kuća.

Nakon kušanja vode izravno iz jezera zaputili smo se prema autobusu, a zatim otišli u Nerezine. Izlet smo zaključili ručkom te igrom u novom nerezinskom parkiću.

U iščekivanju smo novih avantura….