“Plava patka” i “Bruna i borovnica”

Nakon djevojčice Kale i Ježa koji je tražio zagrljaje upoznali smo nove likove – jednu Patku i Krokodila i jednu medvjedicu Brunu i Velija u potrazi za borovnicom.

Plava patka je vrlo osjećajna priča o ljubavi, brizi, nježnosti prema starijim osobama važnim u našim životima. Notice su je vrlo emotivno doživjele, puno smo razgovarali o bakama i djedovima, pokušali saznati nešto o njihovom djetinjstvu, kako se družimo s njima i slično. Osvještavali smo potrebu za pomaganjem starijim i nemoćnim osobama koje poznajemo. Kao dokaz da su shvatili poantu priče može poslužiti mala anegdota: Teta Danica je negdje u sobi zametnula poklopac od ljepila i ne može ga naći pitajući samu sebe “Pa gdje sam ga ostavila?”. Loren je gleda i kaže: “Teta ti si kao plava patka.” “Da, to si dobro rekao, nadam se da ćete vi biti moji krokodili i pomoći mi.” “Naravno!” odgovara Loren i svi traže poklopac.

Rješavali smo zadatke iz kreativne knjižice. Između ostalih vrlo je zanimljivo bilo izraditi ilustraciju iz slikovnice koristeći škare, ljepilo, papir u boji i ugljen. 

Nagradni zadatak je osmisliti novu priču o prijateljstvu, napisati je i nacrtati.

Iz ovog zadatka rodila se još jedna slikovnica koja je u izradi i čim bude gotova moći ćete je i vi pročitati.

Dobili smo i PISMO IZNENAĐENJA koje nam je poslala Lilia, autorica Plave patke

Kad je stiglo Lena je pitala: “ŠTO JE ONA ŽIVA?” To je bio poticaj za dodatnim upoznavanjem autorice, a ujedno i za traženjem Južne Koreje na globusu.

Uz Južnu Koreju označili smo i Makedoniju, Sloveniju i Finsku, jer su nam iz njih stigle dosad pročitane slikovnice iz projekta. Sad već proširujemo potragu i na druge zemlje, naime, prvo pitanje koje se postavlja kad petkom čitamo slikovnicu iz knjižnice je odakle je stigla? Jedan od zadataka u kreativnoj knjižici je i bojanje zastava tih zemalja što dodatno proširuje dječja znanja i znatiželju. Sad već tražimo i druge zastave, imenujemo ih, prepoznajemo …

U planu je proširivanje tih znanja, ali o tome više kad počnemo s realizacijom u suradnji s logopedinjom Marijanom Kovačić.

Bruna nam stiže iz Finske i priča o potrazi za borovnicom koja nam je često ispred nosa, ali je ne vidimo.

Ali Bruna nije samo iz Finske, nego je i knjižna junakinja na razmjeni. Naš Jež je u Radoboju, a njihova Bruna je stigla nama u goste i doživljava razne avanture koje zapisujemo u njen dnevnik.

Posjećuje Notice, pleše s nama pod maskama, i još štošta, vjerujemo da je i našem Ježu uzbudljivo u Zagorju.

Zadaci u kreativnoj knjižici su vrlo zanimljivi, od grafomotoričkih vježbica, prepričavanja priče uz slike tu je i origami,

pečenje kolača s borovnicama,

igra “Nađi borovnicu”…

Nagradni zadatak novi je izazov koji je tek dobio svoj obris, a treba osmisliti i odglumiti svoje putovanje do polja borovnica, izmisliti priču, životinje koje u njoj sudjeluju i mjesta kroz koja prolaze, uvježbati igrokaz, napraviti kostime i scenografiju i sve to odigrati pred prijateljima, snimiti i poslati u NMK. Zasada imamo priču, likove, radnju, a kako će završiti čitajte idući put.