Podizanje zelene zastave Međunarodnog programa eko-škole

Dana 3. veljače 2021. godine u centralnom objektu dječjeg vrtića Cvrčak u Malom Lošinju održana je kratka svečanost podizanja zelene zastave Međunarodnog programa eko-škole. Djeca i odgojiteljice odgojno-obrazovnih skupina Pahuljice i Tigrići zapjevali su vrtićku eko-himnu, a najstariji predškolci su zajedno s barba majstorom podigli eko-zastavu.

2020. godine Vrtić je obilježio desetu godišnjicu provođenja Međunarodnog programa eko-škola te stekao njegov zlatni status. Radi epidemije Covid-19 svečanost nije održana u svibnju prošle godine. Brojne i raznovrsne eko-aktivnosti koje se svakodnevno provode u odgojno-obrazovnom radu omogućile su nam stjecanje ovoga statusa. Cilj programa je da se ekološka dimenzija integrira u sadržaje rada s djecom, učeći o okolišu vlastitim iskustvom, emocionalnim doživljajem i kontaktom s prirodom te uključivanjem roditelja i lokalne zajednice u naš rad.

2020. godinu smo zaključili, a ovu započeli s nekoliko manjih projekata vrijednih pažnje. To su: Dječji vodič Malim Lošinjem odgojno-obrazovne skupine Tigrići, Miomirisna kuharica skupine Lavandice te mali povrtnjaci u centralnom objektu Vrtića te područnom objektu Žalići u Nerezinama o kojima brinu odgojitelj (-ice) i djeca vrtićkih skupina.

Tijekom ove pedagoške godine, a u sklopu programa eko-škole provode se sljedeće tematske cjeline: (1) Biološka raznolikost našeg mora, (2) Odvajanje otpada i (3) Zdravo življenje u sklopu kojih surađujemo s lokalnom zajednicom (Komunalnim uslugama Cres-Lošinj, Institutom Plavi svijet, Turističkom zajednicom Grada, Srednjom školom A. Haračića, Miomirisnim otočnim vrtom, lošinjskim kuharima i ugostiteljima te brojnim drugim predstavnicima lokalne zajednice). Svima njima zahvaljujemo na dugogodišnjoj podršci i suradnji u provođenju Programa eko-škole.