Popularizacija znanosti u Nerezinama

U proteklih su mjesec dana u našem područnom odjelu u Nerezinama održane tri radionice iz popularizacije znanosti. Radionice je održao Kristian Uremović, nastavnik OŠ Frane Petrića Cres.

Prva je radionica bila o svemiru i Sunčevom sustavu. Prvo smo putovali kroz Sunčev sustav. Obišli smo sve planete i došli do Sunca. Posebno smo se zadržali na Zemlji i Mjesecu. Naučili smo koji je planet najbliži Suncu, a koji je najveći. Na kojem je najtoplije, a na kojem planetu je najhladnije. Naučili smo razlikovati terestričke planete od plinovitih planeta. Merkur, Venera, Zemlja i Mars terestrički su planeti te su djeca zaključila da po njima možemo „hodati“. Jupiter, Saturn, Uran i Neptun plinoviti su planeti te po njima ne bi mogli „hodati“. Nakon kratkog „putovanja“ kroz Sunčev sustav dobili smo bojanke s planetima. Djeca su bojala planete i na taj su način ponovila sve što su vidjela.

Druga je radionica bila o Mjesecu. Prvo smo pričali o mjesecu i pogledali kako izgleda. Djeca su primijetila kratere na Mjesecu, a Mia je rekla da su ti krateri od udara meteora. Naučili smo razliku između asteroida, kometa, meteora i meteorita. Nakon što smo dobro pogledali Mjesec svatko je dobio komad glinamola. Zadatak je bio napraviti površinu mjeseca od glinamola. Filip je zaključio da ga glinamol asocira na blato. Lijepo smo se uprljali, ali smo zato dobili svoj vlastiti „komad“ Mjeseca.

Zadnja je radionica bila o nenjutnovskim fluidima. Napravili smo smjesu vode i gustina koja nije poput obične tekućine. Naučili smo kako se ponašaju takve tekućine. Prvo smo vidjeli kako to izgleda pa smo se i sami okušali. 

Veliko zanimanje naših Zvjezdica na ovu temu mogao se vidjeti i kroz traženje još sličnih video uradaka na temu Svemira, koje smo im i omogućile.

Odgojiteljice Amelija i Ivana