Posjete mame Tihane

Suradnja roditelja i vrtića igra ključnu ulogu u djetetovom odgoju i razvoju. Dolazak roditelja u skupinu i njihova aktivna suradnja s vrtićem ima brojne koristi za sve uključene strane. Otvorena komunikacija između roditelja i odgajatelja omogućuje usklađivanje pristupa i podrške, što je ključno za djetetov napredak. Dolazak roditelja u skupinu omogućuje im da bolje razumiju dnevnu rutinu i aktivnosti djeteta u vrtiću što stvara bliskiji odnos s odgajateljima i drugom djecom.

Vrijeme zajednički provedeno u skupini omogućuje roditeljima da bolje razumiju djetetove interese, sklonosti i potrebe. Sudjelovanje u igri i aktivnostima zajedno s djetetom pruža priliku za jačanje veze između roditelja i djeteta te promicanje međusobne interakcije, razgovora i zajedničkog učenja. Suradnja roditelja i vrtića ima koristi i za samu vrtićku zajednicu. Kada roditelji aktivno sudjeluju u vrtiću, stvara se atmosfera zajedništva i podrške. Roditelji mogu donijeti vrijedne resurse i vještine koje obogaćuju vrtićku skupinu. Organiziranje radionica, dijeljenje stručnosti ili sudjelovanje u raznim projektima doprinose raznolikosti iskustava i perspektiva u vrtiću, čime se obogaćuje djetetovo okruženje.

Posjet mame Tihane u našu skupinu donio nam je iznimno vrijedna iskustva i nova saznanja o tehnici dekupaža. Dekupaž je tehnika umjetničkog ukrašavanja predmeta koja uključuje lijepljenje raznobojnih salveta ili tkanina na površinu predmeta te dodavanje slojeva laka ili premaza radi zaštite i sjaja. Djeca su bila oduševljena i uzbuđena što su imala priliku sudjelovati u ovom kreativnom procesu. Kroz ovu aktivnost, djeca su razvijala finu motoriku, kreativnost i estetski osjećaj. Dekupaž tehnika pruža djeci mogućnost da izraze svoju individualnost i maštovitost. Svako dijete je dobilo priliku ukrasiti stiroporne kuglice po svom izboru zatim su odabrali raznobojne papire s različitim uzorcima i motivima te su ih pažljivo zalijepili na predmet koristeći ljepilo. Ova aktivnost nije samo bila zabavna, već je imala i brojne edukativne koristi. Djeca su razvijala svoje vizualne i motoričke vještine, učila o kombiniranju boja i uzoraka te stjecala osjećaj za detalje i estetiku. Također su razvijala koncentraciju, strpljenje i timski duh dok su zajedno radili na svojim projektima.

Suradnja s roditeljima, poput mame Tihane, donosi vrijedna iskustva i raznolikost u vrtićku skupinu. Omogućuje djeci da se upoznaju s novim vještinama i interesima te potiče njihovu kreativnost i samopouzdanje. Uz podršku roditelja, djeca imaju priliku istražiti različite umjetničke tehnike i razviti svoj vlastiti izražajni stil.

Iskustvo mame Tihane:

“Uključivanje roditelja u aktivnosti njihove djece je dodatna motivacija, ohrabrenje i zabava, svima, posebno djetetu čiji je roditelj u posjeti. Rado se, kao roditelj, odazivam na sve pozive na radionice i druženja u sklopu vrtića. Naša djeca vrlo rado kući vole raditi sve što se može te smo se veselili prijateljima iz grupe pokazati što znamo. Naše dijete pohađa mješovitu skupinu, stoga je to tek bio izazov. Dječica su jedva čekala radionicu, no ovisno o dobi djeteta, svaka je minuta bila novi izazov nakon što je pucala koncentracija, a tete i ja kao hobotnice poticale svako dijete da do kraja odradi svoj zadatak, što mi se čini vrlo bitno. Djeca se mogu diviti njihovim kreacijama nakon što je zadatak ispunjen samostalno do kraja. Moja djevojčica bila je ponosna, nenametljiva, ponašala se kao i kad je bez nas sama u vrtiću, na što sam bila izuzetno ponosna. Partnerstvo odgojitelja i roditelja u odgoju i poticanju razvoja djece, mislim, da je vrlo bitno, a ovakva sudjelovanja vrlo su korisna svima. Roditelji imaju važnu ulogu u odgoju djeteta, a odgojitelji posjeduju pedagoško-metodička znanja. Stoga je u partnerstvu između roditelja, odgojitelja i djeteta važno njihovo nadopunjavanje. Kao roditelji nekad mislimo ili imamo mišljenje o vrtiću, ali ulaskom i sudjelovanjem u radu, zapravo možemo i saznati što je vrtić. Vrtić je kazalište, pozornica, muzej, koloseum, građevinsko zemljište, radionica, škola, restoran, dom. Tu se otvaraju restorani, škole, frizerski saloni, liječničke ordinacije, trgovine, nema fiskalne blagajne, PDV-a. Sve se plaća smijehom i zagrljajem… To sam naučila… To je vrtić! Drago mi je da sam uspjela bar kratko biti dio vrtićke priče, što je našu djevojčicu učinilo sretnom i ponosnom.”

Odgajatelji i roditelji zajedno igraju ključnu ulogu u djetetovom odgoju i obrazovanju. Njihova suradnja stvara sinergiju koja podupire djetetov sveukupni razvoj. Kroz redovitu komunikaciju, otvoreni dijalog i zajedničko planiranje, mogu se postići najbolji rezultati za dijete. Suradnja roditelja i vrtića gradi mostove koji povezuju obiteljski i odgojni kontekst te pruža podršku djetetovom rastu, samopouzdanju i uspjehu.

Ovim putem još jednom želimo zahvaliti mami Tihani na probijanju leda te znanju koje je podijelila s nama.

Vaše odgojiteljice Andrea i Sandra