Prijateljstvo i emocije

U sklopu programa Odgoj za humanost od malih nogu u odgojno-obrazovnoj skupini Zvjezdice provedene su aktivnosti Prijateljstvo i Emocije iz cjeline Humane vrednote.

Teme koje se provlače kroz aktivnost Prijateljstvo su: prijateljstvo, osobine i vrijednosti, a cilj je da djeca opišu, identificiraju i imenuju koje su im karakteristike bitne kod prijatelja. Djeci su ponuđeni materijali te ih se potiče na raspravu i zaključivanje. Ponuđene su im kartice koje prikazuju nešto što bi bilo zanimljivo kod druge djece. Djeca biraju situacije i simbole koji im se sviđaju, obrazlažu iste te izrađujemo zajednički plakat pod nazivom Osobine pravog prijatelja. Podrška promišljanju o temi je i priča Ja imam, ti nemaš iz priručnika za razumijevanje moralnog prosuđivanja u djece Priče o dobru priče o zlu. Na kraju djeca crtaju svog najboljeg prijatelja i elaboriraju njegove osobine i vrijednosti. Većina se slaže da je jako važno imati veliko i dobro srce i da žele prijatelja upravo s takvom osobinom.

U aktivnosti Emocije teme su osjećaji i raspoloženja. Cilj je da djeca identificiraju i imenuju osnovne osjećaje (sreća, tuga, iznenađenje, gađenje, strah i ljutnja) te iz osobnog iskustva opišu događaje ili situacije koje su prethodile određenim osjećajima. Djeca promatraju kartice s različitim osjećajima, imenuju ih, demonstriraju. Na ogledalu promatraju promjene izraza svog lica, ali i tijela. Smiju se! Pokazujući ponašanja kada su ljuti, sretni, prestrašeni…., ali i one poput ponosa, uzbuđenosti, povrijeđenosti… Izlaze iz zone svog komfora, probijaju granice te se uče oslobađanju treme od javnog nastupa opisujući iste događaje, tj. osjećaje. Za kraj crtaju osjećaje po izboru. Na svojim crtežima najčešće prikazuju sreću, tugu i uplašenost. Kao zaključak možemo navesti važnost prepoznavanja i prihvaćanje vlastitih i tuđih emocija te njihova kontrola i verbaliziranje što je od izuzetnog značaja.

Odgojiteljica Amelija Cvitkušić