Projekt ‘Azija’

Od mjeseca rujna 2019. do mjeseca svibnja 2020. godine, u odgojno-obrazovnoj skupini „Legići“ proveden je projekt „Azija“. Ideja za projekt proizašla je iz uključivanja Vrtića u Unicef-ov program „Škole za Afriku i Aziju“, a cilj projekta bio je pripremi za školu dati novo, „azijsko ruho“. Djeca su tako imala priliku kroz sedam tematskih cjelina (Sunčev sustav, Planet Zemlja, Azija – kontinent i države, Azijske životinje, Umjetnost i arhitektura Azije, Azijske borilačke vještine, sportovi i igre, Okusi i mirisi Azije) učiti i istraživati o životu, kulturi i običajima stanovnika Azije, a u toj avanturi društvo su im pravili njihovi odgajatelji, radna terapeutkinja i stručna suradnica logopedinja.

U sobi je oformljen projektni kutić u kojem su bile dostupne karte i enciklopedije te drugi materijali koji su se mijenjali ovisno o tematskom području, a uvod u svaku cjelinu bila je radionica tete Marijane nakon koje su uslijedile različite likovne, glazbene i tjelesne aktivnosti, kao i specifične aktivnosti za poticanje predvještina čitanja i pisanja i predmatematičkih vještina. Raznolikost tema i sadržaja pogodovala je tome da se svako dijete „pronađe i ostvari“ u nekom dijelu projekta, a najveći užitak Legići su iskazivali upravo u imitativnim i društvenim igrama te samostalnom kreativnom izražavanju kada bi se sobom širio zarazni smijeh i čulo veselo čavrljanje.

Njihovom velikom putovanju priključili su se i različiti gosti – Igor i Jelena Basta održali su predavanje o životinjama azijskih mora, rijeka i jezera te pripremili mini kviz, Judo-Jujitsu klub Lošinj, Karate klub Lošinj i Šahovski klub Lošinj demonstrirali su azijske borilačke vještine i sportove, Petra Domac i Yvonne Vidulić organizirale su Spa dan i Slatku radionicu, a Oscar Piljek je kroz prekrasne kadrove u domove Legića donio dio Azije. Suradnja je nešto što se uči odmalena, a ovakvi trenutci su zaista nešto dragocjeno i zato svima njima još jednom hvala na trudu, strpljivosti i inspiraciji! Legići polako kreću u neku novu avanturu zvanu škola, a za uspomenu će im ostati pregršt fotografija i videa, kao i slikovnica „Dobrodošli u Aziju-kontinent izlazećeg sunca“ koju su izradili za Noć muzeja. Umjesto pozdrava završit ćemo s najdražim citatom koji nam je bio nit vodilja na ovom putovanju, nadajući se da ga Legići neće zaboraviti tako skoro. Mi zasigurno nećemo 🙂