Projekt Madagaskar – Koraljni grebeni i morske kornjače

I eto nas, nakon učenja o životinjicama koje žive na Madagaskaru, došlo je vrijeme da uskočimo u more – ipak je Madagaskar otok, sa svih strana okružen prekrasnim morem te je i nas zanimalo što se sve u njemu krije! Stigli su: i četvrtak, i teta Marijana, i njeni kablovi i kutije, ali i jedan vrtićki ljubimac – Korni, i mi smo – bljuć! – skočili u more.

Naučili smo da su koraljni grebeni zapravo vrtići za male ribice te su Gumbi od kolaž papira izradili hrpu papirnatih ribica. Djeca već imaju mnogo iskustva sa škaricama te im crtkanje i rezanje prateći liniju ne predstavlja poteškoću. Tijekom dva jutra nastao je ogroman broj ribica koje smo zatim koristili kombinirajući ih s drugim likovnim tehnikama.

Koraljne grebene naslikali smo koristeći vodene bojice i slamčice, a tete  su pripremile i jednu morsku tombolu, koju su Gumbići rado igrali. Pozabavili smo se i brojevima uz Ribicu-brojalicu te društvenu igru crtanja zadanih elemenata prema dobivenom broju, a teta Marijana pripremila nam je zanimljive radne listiće, ponajviše vezane uz razvoj dječje vizualne percepcije. Pročitali smo i dvije prekrasne eko – slikovnice: Kornjačica i more (B. Davies, J. Poh) i 10 razloga da ih voliš – morska kornjača (H. Clulow, C. Barr).

U suradnji sa skupinom Sunašca, njihovim odgojiteljicama Ines i Martinom te Institutom Plavi svijet, Gumbići su se zaputili na svoj prvi izlet. Posjetili smo pulski Aquarium te ondje vidjeli mnoge životinjice o kojima smo u ovom dijelu projekta pričali i učili – morske kornjače, ribice, meduze, koralje… Ipak, najveće oduševljenje na dječjim licima vidjele smo kada je netko uzviknuo: ,,Kameleon!”. Svi su se Gumbići zaputili prema terariju u kojem živi ovaj prekrasan gušter, gotovo ne vjerujući vlastitim očima – pravi, pravcati kameleon! – a nismo na Madagaskaru.

Moramo posebno zahvaliti tetama Martini i Ines, što su nam pomogle da naš projekt upotpunimo ovim lijepim izletom, kao i tetama Mateji i Kristini, djelatnicama Plavog svijeta, koje su nas provele velikim akvarijem u kojem su Gumbi doista uživali (da smo mogli, vjerojatno bi bez problema ondje proveli čitav dan!). Podmorje Madagaskara pružilo nam je posljednje aktivnosti tematski vezane prvenstveno uz životinje, a čime nastavljamo? O tome u našem idućem članku!

                                                         Do idućeg web susreta,

                                                                                   izranjamo i sunčamo se, planirajući što dalje,

                                                                                                                                                                         vaše T&M&D