Ribarstvo

Ove pedagoške godine, skupina Sunašca odlučila se za suradnju s Institutom Plavi svijet, kako bi bili dio projekta Ribarske priče. Projekt je namijenjen djeci predškolske dobi, a cilj mu je upoznavanje djece s pojmom ribarstva i otočne ribarske tradicije. Teme radionica u projektu bile su: Građa ribe,  Ribe koje žive u Jadranskom moru te Ribolovni pribor i načini lova riba. Početak suradnje dogovoren je za veljaču 2023. kroz održavanje nekoliko edukativnih radionica koje je vodila gospođa Jelena Basta.

U sobi dnevnog boravka odgojiteljice su, uz pomoć djece, oformile ribarski kutić u kojem je postavljen plakat s ribama našeg mora, ponuđene su enciklopedije i specijalizirani časopisi. Na taj način djeca su svakodnevno imala mogućnost prepoznavati ribe, pronalaziti zanimljivosti o njima. Djeci su nuđene različite likovne aktivnosti i tehnike, vezane uz temu, te su kroz poticaje nastali zanimljivi radovi, prožeti osobnim dječjim doživljajem morskog svijeta. Od slanog tijesta djeca su izradila ribice, koje smo zajedno sa školjkama, prodavali na našoj ribljoj tržnici.

Na prvoj radionici imali smo priliku secirati ribu i na taj način upoznati građu ribe. Naučili smo kako riba diše, zašto ima ljuskice, čemu služe linije na njezinom tijelu. Drugi put smo saznali koje sve ribe žive u Jadranskom moru, čime se hrane, kako prepoznaju neprijatelje, kako se skrivaju, dok smo na zadnjem druženju vidjeli čime se koja od tih riba lovi. Bile su tu udice, štap za pecanje, podvodna puška, vrša.

Također, u sklopu je projekta, krajem travnja dogovoren jednodnevni izlet i posjet Akvariju u Puli. Za tu smo posjetu flomasterima za tekstil, nacrtali morski svijet na način na koji ga mi doživljavamo. U akvariju smo imali priliku vidjeti, ne samo ribe i morski svijet Jadrana, nego i životinje iz tropskih krajeva. U specijaliziranim bazenima plivale su raže, morski psi, orade, murine, rakovi, krokodili… Izložen je i dio riba koje žive u rijekama.

Posjetom smo zaokružili i završili našu suradnju te se nadamo i nekoj budućoj suradnji.