Samostalnost nam je vrlina!

Već smo skoro pri kraju naše prve godine u jaslicama u skupini Hobotnice. Sklopili smo nova prijateljstva, puno se igrali, pjevali, naučili nove brojalice.. Ono čemu smo posebno dali na važnosti, između ostalog je i razvoj samostalnosti.

Samostalnost se počinje razvijati i poticati od najranije dobi jer pridonosi kasnijem razvijanju osjećaja samopouzdanja, samopoštovanja te utječe na stvaranje pozitivne slike o sebi. Djeca najbolje uče čineći stoga je važno pustiti ih da pokušaju, da se suoče s uspjehom i neuspjehom. Uvijek im moramo dati dovoljno vremena da usvoje i izvrše određenu radnju, poštivati njihov tempo razvoja i učenja te ohrabrivati i pohvaliti svaki njihov pokušaj. To im ulijeva osjećaj sigurnosti i daje im poticaj da se odvaže i na nove zadatke i radnje.

U našoj skupini razvoj samostalnosti poticale smo na nekoliko načina:

1. Postavljanje okruženja za samostalnost
Sam prostor naše sobe dnevnog boravka organiziran je tako da je prilagođen dječjim potrebama. Igračke i materijali su lako dostupni te im je omogućeno da sami odabiru što žele koristiti.

2. Poticanje malih svakodnevnih zadataka
Kroz svakodnevne aktivnosti djeci pružamo priliku da sudjeluju u jednostavnim zadacima poput pospremanja igračaka, brisanja stolova, oblačenja..to im daje osjećaj odgovornosti i samostalnosti.

3. Podrška pri donošenju odluka
Pružamo im mogućnost izbora u različitim situacijama kao što su igračke ili aktivnosti. To im pomaže razviti vlastitu volju i donošenje odluka.

4. Pohvala i ohrabrivanje
Izuzetno je važno podržavati djecu u njihovim naporima te ih pohvaljivati kada pokažu samostalnost u nekom području ili uspješno obave neki zadatak. To ih samo motivira da nastave razvijati tu vještinu.

 

4. Higijena i fiziološke potrebe
Nakon obroka djeca peru ruke i umivaju svoje lice. Higijena je kažu pola zdravlja!

 

5. Samostalno preodijevanje i preobuvanje
U jasličkoj dobi djeca se mogu sama izuti i obuti, preodjenuti odjeću (skinuti hlače, neki i majicu, čarape, jaknu..), a mi smo jako ponosne na činjenicu da naše Hobotnice rado pomažu jedni drugima!

PREDUVJETI POTICANJA SAMOSTALNOSTI:

  • djetetu je potrebno dati dovoljno vremena da pokuša samo
  • oblačiti i obuvati djecu tako da se mogu samostalno skinuti i obući / obuti
  • organizirati prostor tako da dijete može učiniti nešto samostalno
  • svakodnevno pružati djetetu prilike za uvježbavanje vještina
  • veseliti se djetetovim uspjesima te zajedno s njim prepoznati svaki njegov napredak
  • vjerovati da dijete može samo i ne raditi stvari umjesto njega
  • znati da dijete uči aktivno isprobavajući