Škole za Afriku – Projekt Madagaskar

Krajem listopada dječica skupine Gumbići, njihove tete i vrtićka logopedinja – teta Marijana – uključili su se u UNICEF-ov program naziva Škole za Afriku.

Inicijativa Škole za Afriku pokrenuta je 2004. godine na temeljima vizije Nelsona Mandele da obrazovanje može transformirati živote ljudi, ali i cijelih zajednica, a sve kako bi svako dijete tog siromašnog kontinenta dobilo svoju priliku za obrazovanje. Do sada, 27 zemalja svijeta uključilo se u ovaj program. Ured UNICEF-a za Hrvatsku pridružio se projektu 2008. godine te ga provodi u suradnji s dječjim vrtićima, školama te centrima za odgoj i obrazovanje diljem Hrvatske.

Prikupljenim sredstvima izgrađene su i opremljene brojne škole, izgrađena su školska igrališta, a mnogoj je djeci osiguran pristup pitkoj vodi i sanitarnim prostorijama. Otvoreni su centri za rani odgoj i obrazovanje za najmlađu djecu, a djeca koja su bila primorana raditi dobila su priliku pohađati centre za alternativno obrazovanje.

Nama, stanovnicima jednog prekrasnog, sunčanog otoka problemi s kojima se nose dječica u nekim drugim krajevima svijeta zvuče nezamislivo. Stoga je jedan od ciljeva projekta senzibilizirati djecu (ali i odrasle!) za one koji nisu tako sretni poput njih samih. Osim humanitarnog dijela, provodi se i onaj edukativni – naši Gumbići uče o obilježjima otoka Madagaskara, životinjama koje ondje žive i biljkama koje rastu, običajima i tradicijama, načinu života.

Sam projekt započeli smo razgovorom – što te čini sretnim/sretnom? Dječica su dala različite odgovore: vrijeme s mamom i tatom, igračke, odlazak u vrtić i druženje s prijateljima, različite aktivnosti, igra na mobitelu, odlazak u Aquapark, igranje s bratom ili sestrom, nova majica, izrada keksića, gledanje crtića,  putovanja… Na tetinu rečenicu o dječici na Madagaskaru koja većinu toga nemaju, oči Gumbića naglo su se uozbiljile. Djeca su vrlo brzo odlučila pomoći svojim prijateljima na tom dalekom otoku! Stoga smo u našu garderobu postavili kasicu u koju Gumbi redovito i ponosno ubacuju novčiće. ?

Pronašli smo taj daleki Madagaskar na globusu i zaključili da je to otok, okružen morem baš poput Lošinja, samo nešto veći. Izradili smo zastavice Madagaskara, a promotrili i zastavu Hrvatske i Lošinja, koju je većina dječice povezala s nogometnim klubom “Lošinj”. Pročitali smo i slikovnice o kameleonima, istraživali enciklopedije i atlas Afrike te se poigrali figurama životinjica koje žive na Madagaskaru.

          Ubrzo nam je stigla teta Marijana sa svojom prvom prezentacijom…

                                                            … ali o tome čitajte u našem idućem članku!

                                                                                Vaše D&T