Suradnja Dječjeg vrtića Cvrčak i Komunalnih usluga Cres-Lošinj

U ovoj pedagoškoj godini nastavljena je suradnja Dječjeg vrtića Cvrčak i Komunalnih usluga Cres-Lošinj d.o.o. Tako su povodom Dana planeta Zemlje djeca s odgojiteljicama iz vrtićkih odgojno-obrazovnih skupina posjetila reciklažno dvorište na Kalvariji u Malom Lošinju gdje ih je dočekala gđa. Sabina Sirovica te djecu provela reciklažnim dvorištem i  pokazala koje se vrste otpada mogu ovdje odlagati (zeleni otpad, krupni i glomazni otpad, električni uređaji, stari lijekovi, tekstil, stara jestiva ulja i dr.) te naglasila važnost odvajanja otpada u za to predviđene spremnike na eko otocima u našem gradu. Djeca su razgledala i prostor sortirnice otpada u kojem se otpad dodatno razvrstava od drugih nečistoća te stroj za baliranje otpada (papira, plastike i metala). Djeca su proširila postojeća znanja te usvojila nova znanja o važnosti odvajanja otpada kako bi smanjili količinu otpada koju svakodnevno proizvedemo i time pomognemo svojoj planeti. Neki od korisnih savjeta su: kupovanje recikliranih proizvoda u što većoj mjeri, biranje proizvoda sa što manje ambalaže, izbjegavanje kupovine jednokratnih proizvoda te pojedinačno pakiranih proizvoda, korištenje platnenih vrećica te staklenih boca umjesto plastičnih i dr. Djeca su raznovrsnim likovnim i drugim aktivnostima izrazili svoje dojmove o važnosti očuvanja prirode našega predivnog otočnog kraja.

U nastavku smo zajedno s creskim dječjim vrtićem sudjelovali u likovnom natječaju za izradu kalendara Komunalnih usluga Cres-Lošinj za 2022. godinu. Djeca odgojno-obrazovnih skupina Školjkice, Lavandice, Pahuljice i Pčelice različitim su likovnim tehnikama izradila brojne uratke na temu Planet kakav želim imati koji će krasiti kalendar Komunalnih usluga Cres-Lošinj.

Likovni su radovi mogli biti individualni ili grupni te su trebali sadržavati eko-poruku. Izabrano je šest likovnih radova kako slijedi:

  • skupina Školjkice – rad „Ne bacajte smeće u prirodu“
  • Skupina Lavandice – rad „I smeće može biti cvijeće“
  • Skupina Pahuljice – radovi „Zemlja je dom za životinje i ljude i neka nam čist bude“ i „Mama i tata djeci su sreća kao što je ribama more bez smeća“
  • Skupina Pčelice – radovi „Posadi cvijet za ljepši svijet“ i „Više cvijeća manje smeća“

Po završetku natječaja Komunalne usluge Cres-Lošinj d.o.o. će nagraditi odgojno-obrazovne skupine za sudjelovanje u likovnom natječaju.